Premierul Poloniei: UE va găsi o soluție să ajute Ucraina, „cu sau fără Orban”. Propunere nouă făcută de Emmanuel Macron

0
Publicat:

Uniunea Europeană va găsi o soluţie pentru a sprijini Ucraina, indiferent de poziţia premierului ungar Viktor Orban, care blochează un ajutor important pentru Kiev, a declarat premierul polonez Donald Tusk.

Donald Tusk FOTO EPA-EFE
Donald Tusk FOTO EPA-EFE

„Totul indică faptul că, într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără Orban, pentru a sprijini Ucraina, dar ar fi de preferat, şi ne-am simţi cu toţii mai bine atunci, ca unitatea Europei să se păstreze în acest proces”, a spus Tusk cu două zile înainte de un summit european dedicat Ucrainei.

„Viktor Orban a rămas singur pe câmpul de luptă. El este singurul politician (european, n. red.) care este anti-ucrainean într-un mod atât de deschis”, a continuat şeful Guvernului polonez.

Viktor Orban, considerat de mulți analiști politici „un cal troian” al Rusiei lui Putin, a blocat în decembrie o propunere UE de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pentru următorii patru ani. Negocierile sunt în desfăşurare pentru găsirea unui compromis la Bruxelles, unde joi este planificat un summit extraordinar în acest sens.

Premierul ungar cere ca fondurile prevăzute pentru Ucraina să poată fi supuse unei revizuiri anuale, însă alte ţări doresc cu orice preţ să evite să-i ofere acestuia astfel de oportunităţi de a-şi folosi dreptul de veto. Așadar, rezultatul summitului de joi este incert, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Liderul ultranaționalist ungar şi-a reiterat marţi, într-un interviu acordat pentru cotidianul francez „Le Point”, refuzul de a acorda ajutor Ucrainei pe o perioadă de patru ani, susținând că țara vecină reprezintă „o problemă gravă pentru Europa, independent de război”.

Pe de altă parte, Donald Tusk a afirmat că se va întâlni miercuri cu omologul său slovac Robert Fico.

„Premierul Fico a transmis, de asemenea, câteva mesaje sceptice cu privire la sprijinul pentru Ucraina, însă în cadrul Consiliului European şi-a arătat solidaritatea. Este în interesul Slovaciei să nu fie în afara jocului, politic şi moral, aşa cum este Viktor Orban cu retorica lui pro-Putin, şi nu numai cu retorica lui, ci şi cu blocarea ajutorului şi asistenţei pentru Ucraina”, a subliniat premierul polonez.

Macron: „Ucraina este înainte de toate responsabilitatea” europenilor

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat marți pentru suplimentarea ajutorului militar şi financiar UE destinat Ucrainei, astfel încât eventuala diminuare sau încetare a acestui sprijin oferit de Statele Unite să nu afecteze capacitatea armatei ucrainene de a lupta pentru respingerea invadatorilor ruși, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Trebuie să ne organizăm în aşa fel încât, dacă Statele Unite iau decizia suverană de a suspenda acest ajutor sau de a-l reduce, să nu existe un impact pe teren”, a declarat Macron în cadrul unei vizite la Stockholm, capitala Suediei.

Șeful statului francez a insistat că UE trebuie să facă eforturi pentru a garanta un sprijin „durabil” pentru Ucraina, atât economic cât şi militar, inclusiv instruirea soldaţilor ucraineni pentru „a învinge” Rusia.

Macron s-a referit şi la summitul european programat pentru joi. „Ucraina este înainte de toate responsabilitatea noastră şi problema noastră ca parte a Europei. Trebuie să fim credibili în politica noastră de securitate”, a precizat liderul de la Elysee.

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului SUA noi fonduri, în valoare de 61,4 miliarde de dolari, pentru a ajuta Ucraina în fața invaziei ruse, dar solicitarea sa este blocată din motive politice interne. Unii republicani, mai exact cei din aripa dură, condiționează aprobarea ajutorului pentru Ucraina de adoptarea de către Biden a unor măsuri mai ferme împotriva migraţiei ilegale la frontiera cu Mexic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite