Polonia va întocmi un raport cu privire la pagubele de război cauzate țării de URSS în perioada 1939-1945

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile poloneze vor pregăti un raport privind pagubele de război, care, potrivit Varșoviei, au fost provocate republicii de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost anunțat vineri pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

Clădirea Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei din Varșovia. Foto: Shutterstock
Clădirea Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei din Varșovia. Foto: Shutterstock

Un raport privind pierderile militare cauzate URSS va fi întocmit pe baza unor studii similare cu cele care au condus la întocmirea unui raport privind pierderile suferite de Polonia ca urmare a agresiunii și ocupației germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din 1939-1945”, se spune în comunicat.

La 1 septembrie, autoritățile poloneze au prezentat un raport în trei volume întocmit de experții din republică cu privire la pierderile suferite de Polonia ca urmare a atacului Germaniei naziste și a ocupației germane din 1939-1945. Suma totală menționată a fost de 6.220.609.000.000 PLN (aproximativ 1,3-1,5 trilioane USD).

Din când în când, politicienii polonezi își exprimă opinia că Rusia ar trebui să plătească și despăgubiri Poloniei. Moscova a subliniat în repetate rânduri inadmisibilitatea falsificării istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, revizuirea rezultatelor acestuia și a rolului poporului sovietic în lupta împotriva fascismului. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit declarațiile poloneze conform cărora Varșovia are dreptul la despăgubiri din partea Rusiei „sharomyzhnichestvo” (o amenințare nerușinată). 

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a sugerat într-o postare de vineri pe canalul său de Telegram , că unei astfel de solicitări „i se poate răspunde în două moduri”. "Sau să le pregătească o factură" pentru tot "ceea ce URSS a transferat Poloniei în perioada socialismului. Și asta înseamnă sute de miliarde de dolari", a numit Medvedev prima opțiune. Sau, a continuat el, există o a doua variantă, care implică un refuz grosolan de a ține cont de cerințele Varșoviei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite