Polonia discută cu SUA pentru a găzdui arme nucleare

0
Publicat:

Polonia a vorbit cu SUA despre schimbul de arme atomice pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, a declarat președintele Andrzej Duda, după ce Kremlinul a intensificat tirul de sabie nuclear în legătură cu Ucraina, notează Bloomberg.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda FOTO EPA-EFE
Președintele Poloniei, Andrzej Duda FOTO EPA-EFE

Cel mai mare membru NATO din Europa de Est și-a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina vecină, dar până acum oficialii nu au spus că au discutat cu aliații care doresc să obțină arme nucleare ca mijloc de descurajare.

Comentariile ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca armele nucleare americane să fie găzduite pentru prima dată de un membru NATO care a fost la un moment dat în spatele Cortinei de Fier. Făcând acest lucru ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin că Rusia va reacționa la orice extindere a capacităților militare ale alianței.

„Problema, în primul rând, este că noi nu avem arme nucleare”, a declarat Duda într-un interviu acordat ziarului Gazeta Polska publicat miercuri. „Există întotdeauna o potențială oportunitate de a participa la partajarea de arme nucleare”.

Partajarea nucleară poate cuprinde orice, de la oferirea de avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară, sau oferirea de aeronave cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare până la găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat. Aliați precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru controlul armelor și neproliferare.

Un diplomat de rang înalt din Varșovia a declarat că comentariile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activități. Diplomatul, care a refuzat să fie numit pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a declarat că găzduirea armelor ar fi în interesul de securitate al Poloniei, al regiunii și al întregii Europe.

„Am vorbit cu liderii americani despre faptul că SUA iau în considerare o astfel de posibilitate” ca Polonia să împartă armele, a declarat Duda pentru ziar. „Subiectul este deschis”.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege și Justiție, aflat la putere, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că Polonia este „deschisă” la găzduirea armelor nucleare americane.

Putin a lăsat să se înțeleagă în ultimele zile că o nouă escaladare în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la pozițiile pe care le avea în 1997, înainte ca fostele țări comuniste să se grăbească să se alăture umbrelei protectoare a alianței.

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că guvernul Poloniei „a provocat recent o îngrijorare profundă: Linia este extrem de militantă, antirusească, iar acțiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o nouă creștere a tensiunii pe continent”, potrivit agenției de presă de stat Prime.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia de șapte luni a Rusiei, poartă discuții separate cu mai multe țări, inclusiv cu SUA, cu privire la achiziționarea de energie atomică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite