Olaf Scholz l-a sunat pe premierul Israelului după comentariile lui Mahmoud Abbas privind Holocaustul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis joi cu claritate prim-ministrului israelian Yair Lapid, într-o convorbire telefonică, faptul că orice tentativă de a relativiza sau nega Holocaustul este inacceptabilă, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, potrivit Reuters şi AFP.

„Declaraţiile la Berlin ale preşedintelui (palestinian Mahmoud) Abbas sunt (...) complet inacceptabile”, a afirmat Scholz în convorbirea telefonică cu Yair Lapid, potrivit cancelariei germane.

Şeful executivului german a subliniat că „condamnă sever orice tentativă de a nega sau relativiza Holocaustul”.

Cei doi şefi de guvern s-au pus de acord să se întâlnească în curând la Berlin, potrivit purtătorului de cuvânt.

În timpul unei conferinţe de presă comune cu Olaf Scholz de marţi, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a acuzat Israelul de comiterea a „50 de holocausturi”, răspunzând unei întrebări despre împlinirea a 50 de ani de la atacul unor terorişti palestinieni asupra sportivilor israelieni în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972.

Pe 5 septembrie 1972, opt terorişti palestinieni din gruparea Septembrie Negru au pătruns în satul olimpic, unde au omorât doi membri ai echipei Israelului şi au luat nouă ostatici (opt sportivi şi antrenori israelieni şi un ofiţer de poliţie german), care au fost ucişi ulterior. Jocurile Olimpice au fost suspendate pentru o perioadă de 34 de ore, a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor, iar steagurile ţărilor participante au fost coborâte în bernă.

„Israelul a comis 50 de masacre în 50 de locaţii palestiniene începând din 1947. 50 de masacre, 50 de Holocausturi şi astăzi încă, în fiecare zi, există decese provocate de armata israeliană”, a spus Abbas în conferinţa de presă comună cu Scholz.

Cancelarul german a fost criticat de presa germană pentru că nu a condamnat imediat declaraţia lui Abbas în timpul conferinţei de presă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite