„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”

0
0
Pietre ale Foamei au ieşit la suprafaţă în răurile germane şi cehe FOTO Twitter
Pietre ale Foamei au ieşit la suprafaţă în răurile germane şi cehe FOTO Twitter

Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

Jurnalistul german a Olaf Koens a scris într-un mesaj postat zilele trecute pe Twitter despre ieşirea la suprafaţă a acestor bolovani „înfiorători” cunoscuţi drept „Pietrele foamei”.

Una dintre aceste pietre se află în Râul Elba ce porneşte din Munţii Giganţi ai Cehiei, traversează Germania şi se varsă în Marea Nordului, a anunţat pe 11 august pe contul său de Twitter jurnalistul Politico Aitor Hernández-Morales.

Piatra ce datează din perioada unei secete produse în 1616 este din nou vizibilă în albia secată a râului, a scris Hernández-Morales. Pe ea este gravat un mesaj de avertizare: „Dacă mă vezi, să jeleşti”.

„Pietrele foamei” erau folosite în Europa Centrală ca „borne hidrologice”, relata NPR în 2018, ultima dată când aceste pietre au ieşit la suprafaţă în urma secetei.

„Pe aceste pietre „sunt scrijeliţi anii de mari greutăţi şi iniţialele autorilor pierduţi de istorie. Inscripţiile sunt mesaje simple care avertizează asupra consecinţelor secetei. Consemnează că seceta a prilejuit o recoltă proastă, lipsa hranei, preţuri mari şi foamete pentru oamenii săraci. Pietrele comemorează secetele istorice”, au explicat cercetătorii cehi într-un studiu publicat în 2013.

Savanţii de la European Drought Observatory spun că seceta ce afectează Europa se preconizează a fi cea mai severă din ultimii 500 de ani.

„Italia este, desigur, printre ţările cele mai afectate de actuala secetă, în curs, precum şi sudul Franţei, suprafeţe mari din Spania şi Portugalia, sudul şi estul Germaniei şi suprafeţe mari din România, Ungaria şi Ucraina.

Analiza noastră indică debite extrem de scăzute care afectează aproape toate râurile europene. Râul Rin, de exemplu, cauzează mari probleme, mai ales, în Ţările de Jos”, a spus Andrea Toreti, cercetător senior la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, citată de ştirileprotv.ro.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite