Peste două treimi din italieni se opun unei candidaturi a lui Mario Monti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul italian, Mario Monti
Premierul italian, Mario Monti

Peste două treimi (61 la sută) dintre italieni se opun eventualei candidaturi a lui Mario Monti pentru postul de premier la viitoarele alegeri generale, potrivit unui sondaj publicat duminică, relatează AFP.

În schimb, 30 la sută îi sunt favorabili, în timp ce doar 8-10 la sută dintre italieni au declarat că, dacă se vor prezenta la alegeri, "vor lua în considerare în mod serios" să voteze pentru Monti, potrivit unui sondaj realizat în urmă cu o săptămână de Institutul Ipsos pentru cotidianul Il Corriere della Sera.

"În trecut, unii lideri au reuşit să construiască o bază extinsă de susţinători, chiar dacă au început cu sprijin limitat", a declarat Renato Mannheimer, preşedintele institutului.

Persoanele favorabile sunt, în mare parte, de vârstă medie şi educate, pe când cele care sunt împotriva lui Monti sunt mai degrabă tineri şi cetăţeni provenind din sudul Italiei.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,5 la sută.

Mario Monti, care l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în noiembrie 2011 la conducerea Guvernului, responsabil de a salva Italia de faliment, este presat să se prezinte la alegerile din februarie, eventualitate pe care el a refuzat să o comenteze.

Monti este foarte apreciat de către colegii săi europeni pentru că a îndepărtat Italia de criza datoriilor şi pentru că a lansat noi reforme, în special, cele privind pensiile şi piaţa muncii.

Totuşi, în Italia, imaginea sa a avut de suferit în ultimele luni, din cauza impunerii în ţară a unui regim de austeritate, care presupune majorări nepopulare de impozite, precum şi a stării precare a economiei italiene, în timp  ce PIB-ul este în scădere de cinci trimestre consecutive.

Favoritul actual al sondajelor este Pier Luigi Bersani, liderul Pardidului Democrat, principala fornaţiune de centru-stânga.

Monti, pe punctul de a se lansa în politică

O săptămână decisivă începe în Italia o dată cu anunţul posibilei candidaturi a lui Mario Monti ca premier, cu un program de austeritate proeuropean, în timp ce Silvio Berlusconi şi-a multiplicat promisiunile de scădere a impozitelor pentru a şasea campanie electorală în 18 ani, relatează AFP.

Mass-media italiană a relatat luni despre intenţia "Profesorului", care conduce Guvernul de tehnocraţi de un an, de a se lansa în cursa pentru alegerile legislative prevăzute a se desfăşura peste două luni.

"Intrarea în politică a lui Monti", a titrat publicaţia la 2Rebubblica“, pentru care anunţul oficial, "este doar o chestiune de zile". „Il Corriere della Sera“, vorbeşte despre "propunerea lui Monti pentru scrutin", un program pe care fostul comisar european l-a prezentat părţilor care s-ar ralia sub steagul său alb.

Cotidianul  „Il Messaggero“, apropiat cercurilor puterii, afirmă că Monti, în vârstă de 69 de ani, le-a cerut miniştrilor să "întocmească lista cu lucruri de făcut" în ideea pregătirii acestui tip de program electoral.

Preşedintele Consiliului, a cărui demisie este aşteptată la sfârşitul săptămânii, de îndată ce bugetul este aprobat de către cele două camere ale Parlamentului, se lansează în cursă pentru a evita ca "munca sa, realizată în ultimele 13 luni, să fie stricată".

Monti este încurajat puternic de către centriştii italieni, de către Biserica Catolică şi de către partenerii europeni din Italia.

"Cred că Monti va rămâne, va trebui să vedem în ce fel, însă va trabui o referinţă morală şi politică pentru o mare «adunare» de bărbaţi şi femei care vor să schimbe politica", a asigurat unul dintre apropiaţii acestuia, ministrul Andrea Riccardi, care lucrează cu alţi centrişti laici şi catolici, pentru realizarea unei Mişcări către a Treia Republică.

De când Palatul Chigi, sediul Guvernului, a ţinut să precizeze că "toate ipotezele rămân deschise", dar o sursă din anturajul lui Monti a precizat că dacă "Profesorul" decide să se lanseze, "vor fi şi alţii care se vor alătura acestui proiect".

Mai multe informaţii vor fi prezentate vineri, în cadrul conferinţei de la sfârşitul anului pe care o va organiza Monti.

Este imposbil ca Monti să devină, după cum i-a propus Silvio Berlusconi, candidatul unei coaliţii de moderaţi, dominată de formaţiunea sa, PdL. Potrivit analiştilor, Monti doreşte să rămână în afara confruntărilor politice şi vrea o listă cu membri aflaţi la o distanţă egală atât faţă de dreapta cât şi faţă de stânga lui Pier Luigi Besani, având în vedere alegerile prevăzute pentru 17 sau 24 februarie.

Profesorul refuză să se lase blocat de ezitările lui Berlusconi în vârstă de 76 de ani, a cărui strategie pare din ce în ce mai ezitantă. După ce a anunţat, în urmă cu o săptămână, marea întoarcere "pentru victoria" din februarie, magnatul media a afirmat că se va retrage în umbră dacă Monti va decide să fie "federatorului centrului-dreapta".

Potrivit experţilor, este vorba despre o manevră disperată a lui Berlusconi de a păstra unitatea partidului său PdL, divizat între "moderaţii" care ar vrea să se ralieze sub stindardul lui Monti şi tinerii din aripa dreaptă, conduşi de Giorgia Meloni care nu îl vor "nici pe Berlusconi, nici pe Monti", dar aspiră la "un nou centru-dreapta"

În acelaşi timp, Silvio Berlusconi s-a lansat puternic într-o campanie electorală cu accente populiste, dificil conciliabilă cu programul de austeritate al "Profesorului". Duminică, invitat într-un show duminical al Canale 5, una dintre televiziunile sale, a promis anularea impozitului funciar IMU, foarte nepopular iniţiat de Monti, acuzat că s-ar fi pliat dictatelor Germaniei.

Conştient că astfel îşi va sensibiliza electoratul, el a vorbit despre viaţa privată, scuzându-se că şi-a multiplicat petrecerile în 2009 şi 2010, pe care le-a justificat prin singurătatea pe care a simţit-o în urma divorţului, prin pierderea mamei şi a surorii sale. Totodată Berlusconi a anunţat că are o "logodnică", Francesca Pascale, o fostă vedetă a televiziunii locale "Telecafone", mai tânără cu 48 de ani, "frumoasă la corp, dar mai frumoasă la interior".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite