Parlamentul grec a adoptat controversatele măsuri de austeritate împotriva cărora mii de oameni au protestat în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Parlamentul de la Atena a adoptat, duminică noaptea, un pachet de reforme fiscale şi ale sistemului de pensii, cu mai puţin de o zi înaintea întâlnirii de luni a miniştrilor de Finanţe din Zona Euro în care se va discuta soarta Greciei.

Măsurile controversate de austeritate vor permite ţării să acceseze împrumuturi de aproximativ 5 miliarde de euro.

Înaintea votului, mii de oameni au manifestat în Atena împotriva noilor măsuri, iar protestele au devenit violente. Oamenii au aruncat cu cocktail-uri Molotov în forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Măsurile de austeritate, cele mai dure de până acum, vor aduce Greciei economii de aproximativ 5,4 miliarde de euro. Ţara îşi propune ca, prin aceste măsuri, să ajungă la un surplus bugetar de 3,5% din PIB până în 2018. Fondul Monetar internaţional crede, însă, că surplusul bugetar al Greciei nu ar trebui să depăşească 1,5% şi că singura soluţie de a repune ţara pe picioare este o reducere a datoriei.

Sindicatele spun că Grecia nu poate suporta o altă rundă de austeritate, în timp ce premierul Alexis Tsipras spune că legislaţia îşi propune un sistem „sustenabil” care „va avea la bază dreptatea socială”. Potrivit acestuia, doar 7,5% din pensionari vor pierde bani în urma reformei. Cu toate acestea, executivul condus de Alexis Tsipras e hotărât să meargă înainte pe calea austerităţii.

Nici Guvernul de la Atena nu pare să fi ajuns la un consens privind eficienţa acestor măsuri. 

„Nimeni din guvern nu este de acord cu această înţelegere, însă am semnat-o şi ne-am luat un angajament istoric să o implementăm. Ştim că va fi greu pentru greci”, a declarat pentru The Guardian ministrul grec al Culturii, Aristides Baltas.

Pachetul legislativ a fost dezbătut timp de două zile în Parlamentul de la Atena. El prevede reducerea unor pensii, creşterea contribuţiilor sociale şi taxelor plătite de persoanele cu venituri medii şi mari.

Mii de persoane au protestat împotriva măsurilor în Atena şi Thessaloniki. O grevă generală de trei zile a paralizat transportul public şi a afectat considerabil alte servicii publice.

În reuniunea de luni a miniştrilor de finanţe din Zona Euro vor fi evaluate reformele implementate de Grecia în schimbul unui împrumut internaţional acordat ţării în anul 2015 şi se vor discuta soluţiile pentru a ajuta ţara.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri