O revistă din Franţa riscă să atragă furia islamiştilor asupra Europei: a publicat câteva caricaturi cu profetul Mohamed

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat ţine revista franceză de anul trecut, cu caricaturile profetului, în faţa sediului bombardat Foto Getty Images
Un bărbat ţine revista franceză de anul trecut, cu caricaturile profetului, în faţa sediului bombardat Foto Getty Images

Protestele violente anti-americane care s-au răspândit rapid în lumea islamică s-ar putea extinde acum şi spre Europa, după ce o revistă franceză a publicat în ediţia sa de miercuri câteva caricaturi ale profetului Mohamed.

Săptămânalul satiric francez „Charlie Hebdo“ a confirmat că ultimul său număr conţine benzi desenate cu Mohamed, despre care editorul a spus că „îi va şoca pe cei care doresc să fie şocaţi“.

Potrivit cotidianului Le Figaro, în două desene profetul este desenat gol, una dintre ipostaze fiind mai îndrăzneaţă.

Decizia revistei este surprinzătoare în contextul în care în ultima săptămână au murit peste 30 de oameni în timpul conflictelor violente dintre musulmani şi forţele de ordine din peste 20 de ţări, după apariţia unui film american anti-islamic, în care profetul Mohamed este „batjocorit“.

Decizia revistei a fost întâmpinată cu apeluri directe din partea liderilor politici şi religioşi pentru ca mass-media să acţioneze în mod responsabil şi să evite inflamarea situaţiei actuale.

Prim-ministrul francez Jean-Marc Ayrault a emis un comunicat în care şi-a exprimat dezaprobarea faţă de excese şi a făcut apel la responsabilitate, potrivit Herald Sun.

Editorul revistei a negat că este provocator în mod deliberat într-un moment delicat. „Este libertatea presei provocatoare? Nu le cer musulmanilor să citească revista, la fel cum eu nu m-aş duce la o moschee pentru a asculta nişte discursuri împotriva a tot ceea ce eu cred“, a spus el.

Dalil Boubakeur, cleric la cea mai mare moschee din Paris, a făcut apel la musulmanii din Franţa să rămână calmi. „Cu uimire, tristeţe şi îngrijorare am aflat că această publicaţie riscă să crească indignarea actuală din întreaga lume musulmană. Fac un apel la ei să nu toarne gaz pe foc“.

Chiar înainte ca planurile revistei „Charlie Hebdo“ să fie cunoscute, comunitatea musulmană din Franţa a fost îndemnată să iasă în stradă, în ciuda unei interdicţii oficiale privind demonstraţiile pe seama controversatului film american anti-islamic.

În Franţa se află cea mai mare comunitate de musulmani din vestul Europei, numărând cel puţin patru milioane de musulmani.

„Charlie Hebdo“ nu este străină de controverse legate de modul în care tratează problemele islamiste. Anul trecut a publicat o caricatură batjocoritoare la adresa profetului, după care sediul din Paris al revistei a fost incendiat, acţiunea fiind considerată o reacţie din partea islamiştilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite