O nouă „lecție de istorie” marca Putin: „Belgia există datorită Rusiei”. De ce recurge la falsuri liderul de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pseudoistoricul-șef al Rusiei, Vladimir Putin, ține să dea o nouă lecție de istorie trunchiată, susținând de această dată că Belgia există datorită Rusiei, relatează POLITICO.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Liderul autoritar rus a susținut că Belgia „a apărut pentru prima dată pe harta lumii ca stat independent, în mare parte datorită Rusiei și poziției Rusiei”. Totuși, Putin nu a precizat cum.

El a emis această ipoteză falsă miercuri, ca răspuns la o întrebare adresată de un belgian la Festivalul Mondial al Tineretului organizat în apropiere de Soci, oraș situat pe țărmul Mării Negre.

POLITICO subliniază că situația în cazul apariției Belgiei stă cu totul invers față de cum o prezintă Putin, ceea ce nu este deloc surprinzător având în vedere seria lungă de interpretări trunchiate pe subiecte istorice făcută de liderul de la Kremlin.

În 1830, când belgienii s-au răsculat împotriva Regatului Țărilor de Jos pentru a obține independența, Imperiul Rus s-a poziționat de partea olandezilor și a plănuit să trimită trupe pentru a-i zdrobi pe rebeli, temându-se de orice fel de acțiune împotriva marilor monarhii europene, reamintește POLITICO.

Însă țarul Nicolae I a fost să-și schimbe planurile pentru acele trupe - multe dintre ele poloneze - din cauza Revoltei din Noiembrie din Polonia. Între timp, unii ofițeri polonezi s-au refugiat în Belgia și au întărit forțele sale armate în curs de dezvoltare.

Forțat de împrejurări, țarul Nicolae I a acceptat în cele din urmă crearea Belgiei în cadrul Conferinței de la Londra din 1830, unde Marea Britanie și Franța au fost puterile principale. Așadar, Belgia își datorează existența mai degrabă revoluționarilor polonezi antiruși decât rușilor, comentează POLITICO.

Noua declarație falsă a lui Putin nu pare a fi făcută întâmplător. Occidentul ia în calcul să direcționeze către Ucraina activele rusești înghețate în urma invaziei declanșate de liderul de la Kremlin, iar marea majoritate a acestor active sunt păstrate în Belgia. De altfel, Putin este bine-cunoscut pentru faptul că trunchiază istoria pentru a se potrivi ambițiilor sale imperialiste, conchide sursa citată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite