O navă franceză a salvat 217 naufragiaţi în apropierea coastelor libiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de imigranţi au murit în Marea Mediterană în acest an FOTO ANSA
Sute de imigranţi au murit în Marea Mediterană în acest an FOTO ANSA

Nava de patrulare Commandant Birot din cadrul Marinei franceze a salvat sâmbătă 217 naufragiaţi la nord de coastele Libiei, relatează Le Monde în ediţia electronică, citat de Mediafax. Vasul era trimis să consolideze dispozitivul Uniunii Europene de supraveghere Triton la Mediterană.

Potrivit publicaţiei franceze, naufragiaţii, toţi bărbaţi, se aflau la bordul a trei ambarcaţiuni. Doi dintre aceştia erau suspectaţi că sunt fac trafic de persoane şi au fost arestaţi, conform anunţului făcut de Prefectura Maritimă a Mediteranei. Atât naufragiaţii cât şi traficanţii "vor fi predaţi autorităţilor italiene". "Doi (naufragiaţi) au fost preluaţi de către medic şi infirmiere, militari francezi, de la bord", a precizat prefectura, cu sediul la Toulon (Var).

De asemenea, Ministerul francez al Apărării a anunţat marţi trimiterea navei de Commandant Birot în vederea consolidării dispozitivului creat cu scopul de a face faţă valului de ambarcaţiuni cu imigranţi clandestini. La bordul navei s-a îmbarcat material medical şi sanitar.

Consiliul European a decis să consolideze prezenţa UE pe mare, cu scopul de evita "orice nouă pierdere de vieţi omeneşti" după ce, de la începutul anului, au murit sute de imigranţi ilegali în urma naufragiului ambarcaţiunilor cu care au încercat să traverseze marea dinspre Libia spre Italia.

Paza de Coastă din Italia a anunţat că a coordonat salvarea a cel puţin şase ambarcaţiuni cu imigranţi pe Mediterana sâmbătă dimineaţa, în contextul în care alte operaţiuni erau în curs. Sâmbătă seara, instituţia italiană nu era în măsură să prezinte o evaluare a numărului de persoane salvate, dar a evocat "o zi foarte încărcată".

Operaţiunea Triton, coordonată de Agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor - Frontex - a fost lansată în noiembrie 2014 pentru a ajuta Italia să-şi controleze frontierele maritime şi să salveze imigranţi de pe ambarcaţiuni aflate în dificultate. Comisia Europeană a anunţat pe 23 aprilie că a decis să prelungească misiunea Triton până la sfârşitul lui 2015, alocându-i un buget de 18 milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite