O instanță din Ucraina va începe pe 19 iunie să examineze cererea guvernatorului Lavrei de la Kiev împotriva lui Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolitul Pavel a contestat decretele președintelui ucrainean, conform cărora au fost introduse și apoi extinse sancțiuni împotriva lui și a altor nouă clerici ai UOC.

Lavra Pecerska din Kiev FOTO

Pe 19 iunie, o instanță ucraineană va începe să examineze procesul intentat de mitropolitul Pavel, guvernatorul Lavrei Kiev-Pecherska, care se află în arest la domiciliu. În cadrul procesului mitropolitul Pavel solicită anularea decretelor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind impunerea de sancțiuni personale împotriva sa, a anunțat luni avocatul Nikita Chekman, care reprezintă interesele Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) canonice.

Printr-o decizie a Curții Supreme din 22 mai 2023, s-a deschis o procedură într-un dosar administrativ cu privire la o cerere în interesul Mitropolitului Pavel împotriva Președintelui Ucrainei. <...> Dosarul a fost programat pentru examinare pe 19 iunie. , 2023. A fost admisă și cererea reclamantei, instanța a cerut toate probele, în baza cărora s-au luat deciziile atacate”, a scris Chekman pe canalul său de Telegram.

La 1 mai, Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși a informat că Mitropolitul Pavel a contestat decretele șefului statului din 1 decembrie 2022 și 24 ianuarie 2023, potrivit cărora au fost introduse și apoi extinse sancțiuni împotriva lui și a altor nouă clerici ai UOC. Măsurile restrictive, în special, prevăd blocarea activelor UOC, restricționarea operațiunilor comerciale, încetarea parțială sau totală a tranzitului resurselor și transportului pe teritoriul Ucrainei, împiedicarea retragerii capitalului din Ucraina etc.

Situația din jurul Lavrei Kiev-Pechersk - una dintre primele mănăstiri din Rusia și cea mai veche mănăstire de pe teritoriul Ucrainei moderne - a escaladat la sfârșitul lunii martie. Mitropolitul Pavel și călugării mănăstirii au refuzat să părăsească mănăstirea la cererea direcției Rezervației Lavrei Kiev-Pecersk. La 1 aprilie,

Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a acuzat pe mitropolitul Pavel de incitarea la ură religioasă și justificarea acțiunilor Rusiei. A fost percheziţionat localul de pe teritoriul Lavrei, unde locuieşte Mitropolitul, iar ulterior instanţa l-a plasat în arest la domiciliu pentru 60 de zile. Guvernatorul mănăstirii a fost obligat să stea departe de mănăstire - la locul de reședință din satul Voronkov, districtul Boryspil, regiunea Kiev.

Guvernul ucrainean a pregătit și a înaintat parlamentului un proiect de lege care vizează interzicerea UOC. Acuzații de trădare și alte infracțiuni sunt aduse împotriva clerului pro-rus și sunt impuse sancțiuni, iar la 13 ierarhi UOC (aflată sub patronajul Moscovei) le-a fost retrasă cetățenia ucraineană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite