O femeie infectată cu Zika a dat naştere, în Spania, primului bebeluş cu microcefalie provocată de acest virus în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie infectată cu Zika a dat naştere luni, în Spania, primului bebeluş cu microcefalie provocată de acest virus în Europa, au anunţat oficiali ai spitalului din Barcelona unde a venit pe lume copilul, relatează AFP.

„Bebeluşul este bine din punct de vedere clinic, funcţiile sale vitale sunt normale şi stabile”, a declarat directorul serviciului de neonatologie al spitalului Vall d’Hebron, Felix Castillo, într-o conferinţă de presă.

Bebeluşul are o circumferinţă craniană mai mică decât normal şi „este afectat de microcefalie”, a adăugat el.

Mama a contractat virusul Zika în timpul unei călătorii într-o ţară din America Latină, a spus o sursă din spital, fără a dezvălui despre ce ţară este vorba.

Copilul s-a născut prin cezariană, la termen. Părinţii săi „sunt foarte fericiţi”, a spus directoarea secţiei de Obstretică a spitalului.

Un alt caz fusese detectat în Slovenia, dar părinţii fătului au decis să pună capăt sarcinii.

Zika, un virus transmis de ţânţarul Aedes Aegypti, poate provoca o serie de malformaţii devastatoare ale fătului, în cazul în care este contractat de femei însărcinate. Printre acestea se numără microcefalia.

Potrivit estimărilor, peste 90 de milioane de persoane din America Latină şi Caraibe vor fi infectate cu Zika înainte să se încheie epidemia ce a izbucnit în 2015 pe continent.

În Europa, Spania este în prima linie, pentru că aproape 21% dintre străinii care locuiesc în ţară provin din America Latină şi din Caraibe şi păstrează legături strânse cu zonele lor de origine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite