Numărul uriaș de vehicule de luptă pe care Rusia le-a pierdut pe un singur front din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a pierdut peste 1.800 de vehicule blindate, tancuri și alte piese de echipament greu în asaltul pe un singur front, în decurs de un an, a descoperit un cercetător care monitorizează pierderile militare confirmate vizual pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Business Insider.

Lansator rusesc de rachete Grad pe câmpul de luptă FOTO EPA-EFE
Lansator rusesc de rachete Grad pe câmpul de luptă FOTO EPA-EFE

În februarie, Rusia a cucerit orașul Avdiivka, o fortăreață ucraineană, după o campanie de luni de zile în care a suferit „unele dintre cele mai mari rate de victime ale războiului rusesc de până acum”, potrivit serviciilor britanice de informații.

Pierderile Moscovei – atât de ​​echipamente, cât și de personal – s-au acumulat pe măsură ce a avansat în vestul regiunii Donețk, într-un atac împotriva pozițiilor ucrainene care a contribuit la bilanțul greu de pierderi din septembrie. Potrivit unui oficial american, în acea lună au fost înregistrate cele mai mari pierderi umane ale Rusiei din război.

La începutul lui octombrie, două orașe cheie din prima linie, Vuhledar și Hrodivka, au cedat în fața trupelor ruse în timpul înaintării acestora spre Pokrovsk, un oraș strategic care servește drept nod rutier și feroviar pentru aprovizionarea avanposturilor militare ucrainene.

În ciuda pierderilor grele de echipamente, forțele ruse nu au înregistrat însă câștiguri tactice concrete în regiune, înaintând doar aproximativ 40 de kilometri către orașul cheie ucrainean.

Conform unui noi raport al Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), citând un cont de X open-source care monitorizează pierderile de vehicule și echipamente rusești confirmate vizual, pierderile s-au ridicat la cel puțin cinci divizii de vehicule de luptă.

Forțele ruse au pierdut, de asemenea, rachete, sisteme antiaeriene și drone în ofensiva sa de-a lungul frontului de est. 

Vehicule de luptă

La începutul lunii octombrie, Rusia a pierdut puțin peste 1.000 de vehicule blindate și vehicule de mobilitate a infanteriei, ceea ce echivalează cu aproximativ patru până la cinci divizii de infanterie mecanizată, a descoperit utilizatorul X open-source.

Majoritatea pierderilor au provenit din ofensiva rusă către Pokrovsk, după ce forțele ucrainene au distrus 835 din cele 1.020 de vehicule blindate. Vehiculele distruse sunt însoțite de pierderi umane. Un vehicul de luptă amfibie BMP-1, de exemplu, are un echipaj de trei soldați și poate transporta până la opt pasageri.

Un comandant militar ucrainean a raportat că Rusia pierde până la 90% din vehiculele folosite în atacurile mecanizate din regiunea Donețk de vara trecută, a scris ISW.

Totuși pierderile de echipamente rusești ar putea fi și mai mari, având în vedere că datele open-source se bazează pe verificarea imaginilor partajate public cu vehicule distruse sau abandonate. În februarie, Institutul Internațional Britanic pentru Studii Strategice, un think tank global de apărare, a estimat că forțele ruse pierd peste 3.000 de vehicule blindate de luptă anual.

Tancuri

Cel puțin 539 de tancuri rusești au fost, de asemenea, pierdute în această ofensivă, dintre care aproximativ 70% au fost distruse de forțele ucrainene în cursul asaltului din estul Ucrainei.

Utilizatorul X a descoperit că numai în ultima lună, forțele ruse au pierdut 25 de tancuri și 59 de vehicule blindate, ceea ce este echivalentul echipamentului mecanizat a două batalioane, potrivit analiștilor ISW.

Sisteme de lansare de rachete multiple

Cel puțin 22 de sisteme de lansare multiplă de rachete s-au numărat, de asemenea, printre pierderile de echipamente grele ale Rusiei, arată datele open-source.

MLRS au fost resurse critice în arsenalul Rusiei, permițându-i să transporte și să lanseze baraje de artilerie cu rachete împotriva apărării ucrainene. Avantajul artileriei Rusiei și atacurile sale necruțătoare cu bombe cu planare i-au silit pe soldații ucraineni să se retragă.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a anunțat că a folosit un MLRS pentru a lovi o fortăreață ucraineană din apropierea orașului Ceasiv Iar, la aproximativ 10 km vest de Bahmut. Ministerul rus al Apărării a transmis că acest atac, în care a fost folosită muniție de 220 mm, a avut ca scop distrugerea siturilor de depozitare a munițiilor și a echipamentelor, precum și izolarea forțelor de rezervă ucrainene.

Artilerie

Pierderile de echipamente grele rusești au inclus și 11 sisteme de artilerie remorcate, precum și 51 autopropulsate.

Rusia are un avantaj semnificativ în materie artilerie în raport cu Ucraina, producând și achiziționând mai multe obuze decât au capacitatea Ucraina împreună cu aliații săi. Un general american de top  avertiza în aprilie că avantajul Rusiei este preconizat doar să dubleze în timp ce deficitele de aprovizionare au continuat să afecteze stocurile Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite