Nu este o glumă: De ce sunt sfătuiţi bulgarii să mănânce roşii după vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 trebuie să mănânce roşii, deoarece acestea sunt un remediu natural împotriva coagulării sângelui, a declarat miercuri directorul Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase, Todor Kantardjiev.

Nu este o glumă de 1 aprilie, ci o recomandare făcută cetăţenilor bulgari de către profesorul Todor Kantardjiev. Potrivit acestuia, persoanele vaccinate anti-COVID-19 trebuie să mănânce roşii imediat după imunizare, deoarece acestea previn coagularea sângelui, transmite Euractiv.

Directorul Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase a făcut acest comentariu pentru a îndepărta temerile legate de imunizarea anti-COVID-19 cu vaccinul produs de grupul farmaceutic AstraZeneca, a cărui utilizare a fost restricţionată în câteva state membre UE în urma semnalării unor cazuri rare de tromboză.

Până în prezent, Bulgaria a vaccinat doar 6% din cetăţenii săi, clasându-se pe ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeană. Principalul vaccin anti-COVID-19 folosit în Bulgaria este cel al AstraZeneca, a cărui denumire este acum Vaxzevria.

Într-un comunicat publicat miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului a revenit cu informaţii despre Vaxzevria.

EMA precizează că cercetările sale în cazul acestui vaccin nu au permis până acum identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri se sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie). 

„La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific - vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui - în aceste evenimente foarte rare”, subliniază EMA.

EMA îşi reiterează astfel poziţia pe care a prezentat-o la 18 martie, potrivit căreia „beneficiile (vaccinului) AstraZeneca în prevenţia COVID-19 şi riscul de spitalizare şi deces depăşesc riscurile unor efecte secundare”.

Agenţia îndeamnă persoanele vaccinate să fie conştiente de această eventualitate rară şi să consulte imediat un medic, în cazul unor simptome care amintesc de cele prezentate în prospect.

Franţa, Germania, Canada şi Spania au restrâns folosirea vaccinului AstraZeneca/Oxford în cadrul campaniei lor de vaccinare anti-COVID-19.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite