Nu doar România trimite candidați excentrici în Parlamentul European. Pe cine au mai votat europenii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce atenţia la alegerile pentru Parlamentul European s-a concentrat pe câştigurile extremei drepte, mai sunt și alți candidaţi anti-sistem declaraţi, de stânga şi de dreapta, care își vor ocupa, locurile la Strasbourg, scrie Reuters care a făcut o selecţie a celor mai exotici noi aleşi de europeni.

Carola Rackete capitanul Sea Watch FOTO Twitter

Cehia

Filip Turek - Partidul Automobiliștilor

Colecționarul ceh de mașini și fost pilot de curse auto Filip Turek, Partidul Automobiliștilor, este un grup eurosceptic nereprezentat în parlamentul ceh, care susține că apără drepturile șoferilor în fața politicilor climatice ale UE. A format o coaliţie cu partidul anti-sistem Jurământ, ajungând împreună pe locul al treilea în alegerile europene cu 10,3% din voturi.

Turek, în vârstă de 38 de ani, şi-a văzut popularitatea crescând prin intermediul reţelelor sociale cu imaginea sa de "petrolist" şi cu apelurile sale de a remodela Europa. Dar poliţia a investigat şi fotografii în care a folosit salutul nazist în urmă cu câţiva ani şi alte activităţi care ar putea sugera simpatia sa pentru nazişti. El nu a fost acuzat şi a respins acuzaţiile ca fiind o neînţelegere a unui spirit umoristic de prost gust din trecut.

Germania

Marie-Agnes Strack-Zimmermann- Partidul Liberal German

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, un cunoscut membru al Bundestagului german și expert militar, va intra în Parlamentul European din partea partidului său liberal, FDP.

Ea este o susținătoare fermă a Ucrainei și l-a criticat în repetate rânduri pe cancelarul german Scholz, partenerul său de coaliție, pentru că a fost prea ezitant în ceea ce privește furnizarea de arme, inclusiv rachetele de croazieră germane „Taurus”.

Recent, ea a declarat că Scholz este un "autist care ştie totul". În vârstă de 66 de ani, a condus o campanie percutantă, criticând-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că a impus prea multă birocraţie şi a reglementat excesiv economia. Ea a cultivat abordarea denumită "text simplu" (Klartext). Sloganul ei pentru campanie a fost "Strack-Zimmermann - un luptător în Europa".

Maximiliam Krah (independent)

A fost candidatul principal al partidului său, dar acum Maximilian Krah a trebuit să candideze ca independent în Parlamentul European, după ce o serie de scandaluri l-au făcut prea toxic pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Orator talentat, avocatul, în vârstă de 47 de ani, a aparţinut aripii de extremă-dreapta a partidului său, atrăgând atenţia serviciilor de securitate pentru comentariile sale naţionaliste şi islamofobe. Nimic din toate acestea nu i-a împiedicat pe colegii săi de partid să îl aleagă cu o majoritate covârşitoare drept candidatul principal la alegerile europene, dar a fost cu atât mai jenant pentru partidul german cu un patriotism afişat când asistentul său a fost acuzat de spionaj pentru China. Picătura care a umplut paharul a venit atunci când a declarat pentru un ziar italian că nu toţi membrii aripii paramilitare SS a naziştilor au fost oameni răi - ceea ce a determinat Reuniunea Naţională (RN) a lui Marine Le Pen să rupă legăturile cu AfD.

Peter Bystron (AfD)

Un alt membru al aripii dure de dreapta a AfD, Petr Bystron, a criticat trimiterea de arme germane Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei rusești. Ulterior, s-a aflat că omul de afaceri pe jumătate ceh, pe jumătate german, în vârstă de 51 de ani, a fost un obișnuit al unui portal de știri de propagandă cu legături strânse cu Kremlinul.

Serviciile de securitate cehe au susținut că acesta ar fi primit bani pentru apariții. Bystron nu a negat în mod special acuzațiile, dar a declarat că acestea fac parte dintr-un atac politic la adresa sa.

În timpul pandemiei, el a fost un critic proeminent al politicii de vaccinare, acuzându-i pe „globaliști” că încearcă să „înrobească” oamenii cu „vaccinarea obligatorie”.

Carola Rackete (Stânga)

Deși partidul său este aproape muribund, marinarul, activistul și ecologistul Carola Rackete, în vârstă de 35 de ani, este una dintre cele mai proeminente figuri noi care vor apărea în fotoliile Parlamentului European.

Rackete și-a petrecut o mare parte din prima parte a vieții de adult în cadrul unor călătorii de cercetare în Antarctica și a protestat față de defrișări, dar a devenit cu adevărat celebră în calitate de căpitan al navei Sea-Watch 3, sfidând autoritățile prin salvarea refugiaților libieni de la înec în Marea Mediterană și prin debarcarea lor în porturile italiene. Acest lucru a dus-o pentru scurt timp în arest la domiciliu şi şi-a atras furia politicienilor de dreapta, dar a făcut-o să devină o eroină pentru mulţi dintre cei de stânga, ceea ce a dus la alegerea ei pe listele Partidului Stângii din Germania. Deşi partidul a obţinut mai puţin de 3% din voturi, ea pare să aibă un loc garantat. Deşi este cunoscută mai ales pentru activitatea de salvare, Rackete a declarat că doreşte să se concentreze în parlament asupra problemelor legate de mediu şi climă, punând accentul pe împărţirea echitabilă a costurilor de adaptare şi de minimizare a schimbărilor climatice între ţările bogate şi cele sărace.

Italia

Generalul Roberto Vannacci - Liga

Vannacci este un general în rezervă al armatei italiene care a publicat anul trecut o carte în care denigra persoanele LGBTQ+, migranții, minoritățile și feministele. Ideile sale au stârnit indignare din multe părți, dar au avut ecou la liderul Ligii de extremă dreapta, Matteo Salvini, care l-a înscris ca principal candidat pentru partidul său.

În cartea sa de succes, Vannacci a pus la îndoială faptul că persoanele de culoare ar putea fi vreodată italiene, chiar dacă s-au născut în țară, și a apărat dreptul unei persoane „de a urî”.

În vârstă de 55 de ani, fost comandant de parașutiști, Vannacci a fost atașat militar la ambasada Italiei la Moscova. El este anchetat pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost în Rusia, lucru pe care îl neagă. De asemenea, a fost suspendat din armată, fiind acuzat că a discreditat armata prin cartea sa.

Ilaris Salis - Alianța Italiană Verde și Stânga (AVS)

Salis, o profesoară italiană în vârstă de 39 de ani, a fost reținută în Ungaria timp de mai bine de un an pentru că ar fi agresat militanți de extremă dreapta, lucru pe care îl neagă. Cazul ei a stârnit indignare în Italia în februarie, când a fost condusă la o audiere în instanță cu picioarele și mâinile legate și cu un lanț în jurul taliei.

Procurorii cer o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru ea. Profilul său ridicat i-a asigurat un loc pe lista electorală a AVS (Alianţa Verzi-Stânga) şi, în calitate de europarlamentar ales, se bucură acum de imunitate şi trebuie să fie eliberată de Ungaria.

Polonia

Daniel Obajtek- Dreptate și Justiție (PIS)

Director executiv al rafinăriei Orlen, controlată de stat, din 2018 până când partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a pierdut puterea în 2023, Daniel Obajtek se confruntă cu mai multe anchete.

Procurorii investighează dacă Orlen a redus în mod artificial prețurile la carburanți înainte de alegerile din 2023 pentru a ajuta PiS și dacă a vândut active aparținând companiei poloneze de rafinare Lotos sub valoarea sa pentru a obține autorizația de reglementare pentru o preluare.

De asemenea, ei investighează pierderea a aproximativ 400 de milioane de dolari de către Orlen Trading Switzerland (OTS) în plăți anticipate.

Sub conducerea lui Obajtek, Orlen a achiziționat editura de ziare Polska Press. Criticii au spus că a fost o încercare a PiS de a obține mai mult control asupra mass-media, dar Orlen a declarat că a fost o tranzacție pur comercială.

Obajtek a lipsit de la mai multe audieri programate în fața unei comisii parlamentare și nu s-a prezentat pentru a fi interogat la biroul procurorului. El neagă orice abatere.

Grzegorz Braun - Confederația

Grzegorz Braun, membru al partidului polonez de extremă dreapta Confederația, a provocat un scandal internațional în decembrie, când a luat un extinctor de pe un perete din holul parlamentului pentru a stinge lumânările aprinse în cadrul sărbătorii Hannukah.

Ulterior, Braun a urcat pe podiumul din sală, descriind sărbătoarea evreiască drept „satanică” și spunând că restabilește „normalitatea”.

Braun, care a făcut și declarații pro-ruse în trecut, câștigase deja notorietate prin acrobații precum aruncarea la coșul de gunoi a unui brad de Crăciun decorat în culorile Uniunii Europene și ale Ucrainei și deteriorarea unui microfon în timpul unui discurs al unui istoric al Holocaustului.

Spania

Teresa Ribera - Partidul Socialist

Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, în vârstă de 55 de ani, va conduce contingentul de 20 de eurodeputați pe care Partidul Socialist l-a păstrat după ce sondajele de opinie indicau inițial că formațiunea de guvernământ se îndreaptă spre o înfrângere severă.

Tehnocrata Ribera a ocupat funcția de ministru timp de șase ani și a fost influentă la Bruxelles, unde a fost o susținătoare a reformei pieței energetice a blocului.

Anul trecut, când Spania a deținut președinția rotativă a UE, ea a fost o figură cheie la conferința COP28 din Dubai. Ea nu a exclus posibilitatea de a ocupa un post în următoarea Comisie Europeană.

În Spania, ea a păstorit o agendă verde ambițioasă din 2018, susținând o tranziție mai dură și mai rapidă către o economie cu emisii zero de dioxid de carbon.

Jorge Buxade - Vox

Jorge Buxade, 48 de ani, a condus partidul spaniol de extremă dreapta VOX către o poziţie solidă în alegerile de duminică, aducând numărul de locuri câştigate de la patru la şase. El a fost vocea partidului la Bruxelles în ultimii cinci ani. Performanţa VOX nu a fost la fel de puternică precum cea a altor grupuri de extremă-dreapta din cadrul blocului european şi a fost mai slabă în ceea ce priveşte ponderea în totalul voturilor decât la cele mai recente alegeri la nivel naţional, în iulie anul trecut. Rezultatul partidului a fost considerat însă puternic având în vedere concurenţa din partea influencerului nonconformist Alvise Perez şi a mişcării sale "Petrecerea s-a terminat", care a obţinut trei locuri. Buxade face parte din aripa cea mai conservatoare a VOX, al cărei lider, Santiago Abascal, oscilează între o poziţie libertariană, cu taxe reduse şi un guvern mic, şi poziţii ultraconservatoare anti-imigraţie şi împotriva drepturilor homosexualilor.

Alvise Perez (Petrecerea s-a terminat)

Influencerul anti-sistem Alvise Perez a obţinut 800.000 de voturi şi trei locuri în Parlamentul European, în principal de la votanţii tineri de sex masculin care văd în activistul de extremă dreapta un model de urmat. Partidul său nu are un program electoral, în afară de a propune construirea unei închisori fără piscină sau sală de sport pentru politicienii corupţi. Perez a promis că va renunţa la salariul său de europarlamentar dacă va fi ales.

Alvise, care are mai multe dosare judiciare în curs de soluţionare pentru presupuse calomnii, nu s-a angajat într-o campanie tradiţională, dar a profitat de conturile sale de pe reţelele sociale - aproape un milion de urmăritori pe Instagram, peste 500.000 de abonaţi pe Telegram - pentru a face popular în toată Spania simbolul său, o veveriţă cu o mască de Guy Fawkes.

Franța

Jordan Bardella, Adunarea Națională

Un tânăr abil de 28 de ani, cu un public entuziast în rândul tineretului din Franţa, Jordan Bardella este starul momentului de la Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, care a condus partidul de extremă-dreapta spre victorie răsunătoare în faţa centriştilor lui Macron la votul de duminică.

Deja europarlamentar, după ce a fost ales pentru prima dată în 2019, Bardella a contribuit la extinderea atractivităţii RN, conducând eforturile de a renunţa la trecutul rasist al partidului şi concentrându-se pe probleme legate de traiul zilnic, imigraţie şi critici la adresa Uniunii Europene.

El îşi scoate în evidenţă rădăcinile din clasa muncitoare de la periferia dură a Parisului, afirmând că mama sa, imigrantă italiană, şi Marine Le Pen sunt cele două femei cărora le datorează totul. Preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat duminică alegeri parlamentare anticipate pentru sfârşitul acestei luni. În cazul în care extrema dreaptă ar câştiga o majoritate absolută la acest scrutin, Bardella ar fi cel mai probabil candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

România

Diana Șoșoacă-S.O.S România

Senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă a intrat în Parlamentul European mai ales cu ajutorul voturilor diasporei. „Cântă pe coarda naționalismului gălăgios, a patriotismului răstit, a profilului de femeie-bărbat. Își face cruce cu amândouă mâinile, cu una pentru negocierea cu sfinții și cu cealaltă pentru blesteme. Merge în pas de front de la Palatul Parlamentului la Ambasada rusă. Sucește mințile celor nevoiași cu duhul, acolo unde e alb vede negru, iar acolo unde e negru spune că e alb. Urechează limba română, se prinde cu poftă în hora înjurăturilor pentru ca apoi să râdă bolovănos. Promoscovită pe față, i-a contactat pe oamenii lui Putin pentru a-i promova mesajele pe conturile lor de Vkontakte (Facebook-ul din Federația Rusă)“. Acesta este profilul Dianei Iovanovici-Șoșoacă, senator în Parlamentul României, făcut de DW.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite