Nouă polițiști au fost răniți de radicalii de dreapta în timpul protestelor de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scotland Yard a remarcat că violența împotriva poliției a fost folosită „în principal de huligani de fotbal din toată Marea Britanie”.

Proteste pro-palestina în Londra. Foto: EPA-EFE
Proteste pro-palestina în Londra. Foto: EPA-EFE

Nouă polițiști au fost răniți în timpul protestelor de sâmbătă de la Londra. Potrivit unui comunicat emis de Scotland Yard, angajații săi au fost răniți în urma ciocnirilor cu activiști de extremă dreapta.

Nivelul extrem de violență împotriva poliției practicat de către participanții de dreapta la protestele de astăzi este neobișnuit și profund îngrijorător. <...> Aceștia au fost în principal huligani de fotbal din toată Marea Britanie care și-au petrecut cea mai mare parte a zilei atacând ofițerii de poliție care încercau să oprească începerea unui conflict cu protestatarii marșului principal [în sprijinul Palestinei]”, a declarat Matt Twist, șef adjunct al Scotland Yard. „Nouă ofițeri de poliție au fost răniți, dintre care doi au avut nevoie de tratament la spital pentru o fractură de cot și un șold luxat. Acești ofițeri au fost răniți pe Whitehall [Drumul Guvernului] în timp ce încercau să împiedice o mulțime violentă să se apropie de Cenotaf, unde avea loc o slujbă comemorativă. a avut loc [pentru Ziua Comemorarii]. Primul Război Mondial și alte conflicte militare]”, a adăugat el.

Raportul poliției subliniază că naționaliștii englezi au fost extrem de agresivi față de poliție, acuzându-i de trădare și strigând că angajații Scotland Yard „nu mai sunt englezi”. Observatorii politici britanici atribuie acest lucru declarațiilor făcute în ajunul marșului de sâmbătă de șeful Ministerului de Interne britanic, Suella Braverman. Într-un interviu pentru ziarul The Times, ea a acuzat poliția că îi tratează activiștii de stânga mult mai blând decât pe activiștii de dreapta și că este prea loială participanților la protestele pro-palestiniene. Cuvintele lui Braverman au stârnit un scandal care ar putea-o costa slujba ei.

Încălcări la mitingul pro-palestinian

Twist a remarcat că, în ciuda nivelului mult mai scăzut de violență împotriva poliției de către protestatari împotriva operațiunii Israelului din Fâșia Gaza, folosirea de către aceștia de sloganuri antisemite „este o infracțiune la fel de semnificativă”. Poliția a primit sesizări de comportament agresiv al activiștilor pro-palestinieni în apropierea mai multor sinagogi londoneze, de cazuri de afișare de imagini cu caracter antisemit, precum și simboluri ale mișcării radicale Hamas, recunoscută ca organizație teroristă în regat.

Potrivit celor mai recente cifre de la Scotland Yard, 126 de persoane au fost reținute în timpul zilei. Majoritatea sunt activiști de dreapta care i-au atacat pe ofițerii de poliție. De la unele dintre ele au fost confiscate arme, inclusiv un cuțit, o bâtă și degetare de alamă, precum și droguri tari. Seara, poliția a dispersat și un grup de 150 de persoane care s-au desprins de o demonstrație pro-palestiniană din Grosvenor Place. Unii membri ai grupului au fost reținuți pentru că au aruncat cu petarde în poliție, dintre care o petardă a lovit un polițist în față.

Numărul total de participanți la marșul pro-palestinian de la Londra este estimat de poliție la peste 300 de mii. Organizatorii protestelor vorbesc despre 500 de mii de participanți. Marșul de sâmbătă a fost cel mai mare din Londra de când situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit și unul dintre cele mai mari din istoria orașului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite