Nou protest masiv la Budapesta împotriva Guvernului Orban. Figura opoziției care a adunat zeci de mii de oameni

0
Publicat:

Centrul Budapestei a fost martorul unei adunări impresionante, vineri, unde zeci de mii de unguri au răspuns apelului unei figuri tot mai influente în opoziția față de Viktor Orban. Indignarea a persistat în urma grațierii acordate într-un dosar de pedofilie, eveniment care a alimentat nemulțumirea publicului.

Zeci de mii de unguri au răspuns apelului lui Peter Magyar FOTO Captură YouTube
Zeci de mii de unguri au răspuns apelului lui Peter Magyar FOTO Captură YouTube

Peter Magyar, acum lider al unei opoziții în ascensiune, a adresat mulțimii un apel ferm: „Să creăm o forță căreia să i se alăture toți ungurii bine intenționați care vor să lucreze pentru țara lor”.

Acesta a intensificat critica la adresa guvernului, în special după ce fosta sa soție, Judit Varga, a acceptat grațierea unui condamnat într-un caz de pedofilie, în calitate de ministru al justiției.

Magyar a cerut Ungariei să se alinieze pozițiilor occidentale și a condamnat „oligarhia” pe care o consideră responsabilă de „ruinarea” țării. În plus, a pledat pentru restabilirea independenței procuraturii și presei, precum și pentru aderarea Ungariei la Parchetul European.

Un alt protest fără precedent, în ultimul deceniu

La jumătatea lunii februarie, peste 130.000 de persoane au ieșit în stradă împotriva premierului, într-o mobilizare fără precedent în ultimii zece ani. Această manifestație a survenit în contextul mai multor demisii importante, inclusiv a președintei Katalin Novak, care a acordat grațierea condamnatului.

Orban, în schimb, nu a reacționat direct la criticile adresate de Magyar și nu a menționat adversarii politici în discursul său de vineri.

El a preferat să se prezinte drept o figură europeană singulară în opoziție cu liberalismul și a reiterat atacurile împotriva Bruxelles-ului și a „adversarilor occidentali de stânga”, exprimându-şi speranţa că aliaţii săi vor fi „majoritari la sfârşitul anului în lumea occidentală”, în urma alegerilor europene şi americane care au loc în 2024. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite