Nou atac al Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Forțele aeriene au doborât 39 de rachete din cele 55 lansate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat „76 de mijloace de atac aerian, 55 de rachete şi 21 de drone” asupra mai multor regiuni ucrainene în noaptea de marți spre miercuri, au anunțat Forţele aeriene ale Ucrainei, precizând că sistemele de apărare ale Kievului au interceptat 39 de rachete şi 20 de drone.

Casă în flăcări în regiunea Kiev după un atac cu rachete FOTO PROFIMEDIA
Casă în flăcări în regiunea Kiev după un atac cu rachete FOTO PROFIMEDIA

Forţele ruse au întreprins  un nou „atac masiv” cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi, printre care un copil de opt ani, au anunţat miercuri autorităţile ucrainene.

„Inamicul nu renunţă la planurile sale menite să-i priveze pe ucraineni de lumină. Un nou atac masiv contra industriei noastre energetice!", a scris pe Telegram ministrul ucrainean al energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko.

Aceste atacuri au vizat instalaţii de producţie şi de distribuţie electrică în regiunile Poltava (est), Kirovograd (centru), Zaporojie (sud), Lvov, Ivano-Frankovsk şi Viniţa (vest), a precizat el.  

Diferite autorităţi locale au informat despre cel puţin şase răniţi în timpul nopţii: unul în regiunea Dnepropetrovsk (sud), unul în regiunea Kirovograd (centru), doi în Brovarî, lângă Kiev, şi cel puţin doi în capitala ucraineană.

Potrivit companiei DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic în Ucraina, trei centrale termice au fost „grav avariate”. Aceasta a precizat că instalaţiile sale au fost bombardate de circa 180 de ori de la începutul războiului, în februarie 2022, dintre care de cinci ori în timpul ultimelor şase săptămâni.

Potrivit administraţiei militare a oraşului Kiev, bombardiere strategice ruse Tu-95MS au tras mai multe rachete de croazieră asupra capitalei, plasată în stare de alertă timp de trei ore. Toate rachetele au fost doborâte, a precizat aceasta.

Ucraina a interceptat 33 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-505, patru rachete de croazieră Kalibr, două rachete ghidate Kh-59/Kh-69 și 20 de drone de tip Shahed.

Rusia a mai lansat: o rachetă hipersonică Kinjal, două rachete balistice Iskander-M și o rachetă de croazieră Iskander-K, pe care forțele ucrainene nu au reușit însă să le doboare. Totodată, sistemele antiaeriene ucrainene nu au interceptat 12 rachete de croazieră Kh-101/Kh-505 și o dronă de tip Shahed.

Atacul din 8 mai este al cincilea atac de amploare împotriva infrastructurii energetice din Ucraina în ultima lună și jumătate, potrivit DTEK. Atacurile anterioare au fost pe 22 și 29 martie, respectiv 11 și 27 aprilie.

Recent, Rusia şi-a intensificat atacurile şi împotriva căilor ferate ucrainene, esenţiale pentru comerţ, pentru transportul civil şi livrările militare. Ţintirea lor poate împiedica aprovizionarea militară a Ucrainei, în special din Occident, notează AFP.

Kievul afirmă că Moscova şi-a intensificat atacurile aeriene şi terestre odată cu apropierea festivităţilor de 9 mai, dată la care Rusia marchează victoria în Al Doilea Război Mondial, dar în special pentru a profita de lipsa de armament a Ucrainei, care aşteaptă încă livrările de arme cruciale, în special din SUA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite