Noi tensiuni în Georgia: Un post de televiziune îşi suspendă emisia după o emisiune anti-Putin care a generat proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potestatari adunaţi în faţa sediului postului de televiziune Rustavi 2 Captură YouTube
Potestatari adunaţi în faţa sediului postului de televiziune Rustavi 2 Captură YouTube

Un post de televiziune din Georgia şi-a suspendat emisia în urma unui protest declanşat de o emisiune anti-Putin, prezentatorul fiind acuzat că l-a insultat pe preşedintele rus.

Rustavi 2, un post de televiziune cu 25 de ani de activitate, şi-a întrerupt emisia în urma unor proteste declanşate spontan duminică seara în faţa sediului său.

Conducerea postului motivează întreruperea difuzării prin faptul că angajaţii nu sunt în siguranţă şi cere Ministerului de Interne să le garanteze securitatea.

Rustavi 2 îşi va relua emisia odată cu dispariţia acestor ameninţări, precizează postul, care prezintă totodată scuze pentru emisiunea care a declanşat nemulţumirea unor cetăţeni georgieni.

Scandalul a început după ce prezentatorul TV Gheorghi Gabunia l-a numit pe Vladimir Putin „un ocupant criminal“ care conduce nişte „sclavi“ ce nu au loc „pe frumosul pământ“ georgian.

Sute de persoane au denunţat în stradă acest limbaj şi au scandat „Fără Rustavi 2 în Georgia“.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a denunţat limbajul lui Gabunia, calificându-l „provocator“. Ea a denunţat totodată o „incitarea la ură şi agresiune“.

Luna trecută, Vladimir Putin le-a interzis temporar companiilor aeriene ruse să opereze zboruri către Georgia şi a dispus ordine pentru repatrierea cetăţenilor ruşi aflaţi temporar pe teritoriul Georgiei. Măsura intră în vigoare de luni, 8 iulie, şi a fost luată pe fondul unor manifestaţii anti-ruse la Tbilisi declanşate de prezenţa deputatului Serghei Gavrilov în Parlamentul georgian.

Salome Zurabişvili a acuzat atunci Rusia de interferenţă în afacerile interne şi comportament provocator „Rusia este duşmanul nostru, cel care ne-a ocupat teritoriile. Astăzi, a cincea coloană rusă ar putea deveni mai periculoasă decât violenţa făţişă“, a reacţionat Zurabişvili pe contul ei de Facebook în legătură cu protestele de luna trecută de la Tbilisi.

Moscova a denunţat la rândul ei un „comportament rusofob provocator”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite