Noi alegeri municipale vor fi organizate la Belgrad, după acuzațiile de fraudă

0
Publicat:

Alegerile municipale din decembrie 2023 de la Belgrad urmează să fie reorganizate pe 2 iunie, după acuzații de fraudă, a comunicat duminică preşedintele sârb Aleksandar Vucic, notează AFP, scrie Agerpres.

Aleksandar Vucic FOTO: EPA-EFE
Aleksandar Vucic FOTO: EPA-EFE

„Alegerile la Belgrad vor avea loc pe 2 iunie, în timp ce toate celelalte alegeri vor avea loc în conformitate cu termenele legale şi constituţionale”, a declarat preşedintele Vucic într-o conferinţă de presă.

Partidul Progresist Sârb (SNS) al preşedintelui Vucic a revendicat victoria la alegerile legislative şi locale din ţară în 2023. Dar opoziţia şi observatorii internaţionali au denunţat un vot viciat de fraude, printre care „cumpărarea de voturi” şi „umplerea urnelor cu buletine de vot”, în special la Belgrad.

Alegerile și desfășurarea votului au stârnit mai multe manifestaţii.

Rezultatul a fost strâns la Belgrad, unde coaliţia de opoziţie şi unii din candidaţi prezentându-se sub bannerul „Serbia împotriva violenţei” s-au dovedit rivali serioși pentru SNS, care a reușit să câştige 49 din cele 110 locuri în consiliul municipal.

Mai ales, la Belgrad, opoziţia lansat acuzații la adresa guvernului că le-a permis alegătorilor din Bosnia vecină să voteze ilegal pentru a-şi asigura controlul capitalei.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a denunţat alegerile „dominate” de Vucic, un populist de dreapta, „care, combinate cu avantajele sistemice ale partidului la putere, au creat condiţii inechitabile pentru candidaţi”.

„Este important să avem alegeri pentru care la final toată lumea să spună: acesta este rezultatul”, a subliniat preşedintele sârb.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite