NATO cere Turciei să respecte statul de drept în urma noului val de epurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut joi Turciei să respecte „deplin statul de drept“, la o zi după noi epurări în masă ale unor presupuşi susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din vară, relatează AFP.

”Bienînţeles că Turcia are dreptul să se apere şi să-i urmărească pe cei care se află în spatele tentativei de lovitură de stat, însă acest lucru trebuie să se facă prin respectarea deplină a statului de drept”, a declarat Stoltenberg la sosirea la o reuniune UE în Malta.

Pe de altă parte, 25 de persoane au fost arestate joi în Turcia, iar alţi peste 200 de poliţişti au fost suspendaţi temporar din posturi, suspectaţi de legături cu Fethullah Gulen, în urma valului de epurări de miercuri, relatează The Associated Press.

Biroul guvernatorului din Gaziantep (sud-est) a anunţat că peste 70 de descinderi au avut loc în vederea prinderii a 160 de agenţi ai lui Gulen, aşa-zişi ”imami secreţi”.

Persoanele reţinute sunt arestate ca suspecte că sunt ”memebre ale unei organizaţii teroriste armate” şi că ”recrutează membri”.

Alţi 41 de suspecţi sunt fugari, se arată în comunicat. Unii au fost arestaţi deja, iar cinci se află în străinătate.

Potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu, 236 de poliţişti au fost suspendaţi din posturi, în şapte provincii.

Ei sunt anchetaţi din cauza unor conexiuni şi comunicaţii cu aşa-zisa reţea Gulen, pe care Ankara o consideră o organizaţie teroristă care ameninţă securitatea naţională.

Aceste epurări fac parte dintr-un val de măsuri fără precedent de reprimare în urma puciului eşuat de vara trecută, despre care Ankara afirmă că a fost orchestrat de mişcarea lui Gulen.

Peste 47.000 de persoane au fost încarcerate, iar peste 100.000 de funcţionari au fost concediaţi în această epurare.

Gulen respinge acuzaţiile.

Miercuri, 1.120 de ”imami secreţi”, acuzaţi că-i conduc pe susţinătorii lui Gulen din cadrul poliţiei au fost arestaţi în întreaga ţară, în cadrul unor operaţiuni simultane ale poliţiei, în toate provinciile turce.

Aproximativ 9.100 de membri ai poliţiei au fost, de asemenea, suspendaţi temporar din funcţii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite