Ministrul de Externe italian avertizează că „războiul mondial al pâinii a început”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă / Shutterstock
Foto Arhivă / Shutterstock

Ministrul de Externe al Italiei, Luigi di Maio, a avertizat că „războiul mondial al pâinii a început deja” din cauza blocării de către Rusia în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile. În plus, el precizează că această situaţie implică „riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa”.

„Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat. Toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm", a avertizat Di Maio.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, ţara era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

30 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene 

Ministrul de Externe al Italiei a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului, care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile".

„Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de către navele de război ruse", a subliniat Di Maio, care a explicat că "ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa".

Luigi di Maio a amintit că a avut loc o primă sesiune de dialog cu ţările mediteraneene pe tema securităţii alimentare, „toţi partenerii acţionăm concertat cu Germania, Turcia, Franţa şi multe alte ţări pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantităţile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina", scrie Hotnews.

În urmă cu câteva zile, Italia s-a oferit să demineze porturile Ucrainei şi să creeze „coridoare maritime” pentru transportul grâului. Premierul Italiei, Mario Draghi, l-a sunat pe Putin ca să-i ceară deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina şi din porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse, scrie Agerpres. 

Putin a răspuns că, dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse Rusiei, ţara va putea exporta cereale.

Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are asupra securităţii alimentare războiul dintre Ucraina şi Rusia, ambele ţări, mari exportatoare de cereale.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite