Ministerul britanic al Apărării, dat în judecată pentru faimoasele căciuli din blană de urs purtate de Garda Regală

0
Publicat:

PETA, o asociaţie pentru drepturile animalelor, a anunţat vineri că a deschis o acţiune în instanţă împotriva Ministerului britanic al Apărării întrucât refuză să accepte versiuni artificiale pentru faimoasele căciuli din blană de urs purtate de militarii din Garda Regală.

Garda Regală britanică FOTO Shutterstock
Garda Regală britanică FOTO Shutterstock

Cunoscute sub numele de „bearskins”, aceste căciuli sunt purtate mai ales de regimente de elită ale armatei britanice în momentul schimbării gărzii militare în faţa Palatului Buckingham şi reprezintă unul dintre cele mai renumite simboluri ale Regatului Unit, informează AFP, potrivit Agerpres.

PETA militează de multă vreme ca ele să nu mai fie decorate cu blănuri naturale ale unor urşi negri (baribal) din Canada şi a conceput o soluţie alternativă din material acrilic fabricată de compania franceză Ecopel.

Însă Ministerul britanic al Apărării „refuză să le încerce, deşi şi-a luat acest angajament de mai multe ori în ultimii ani”, a declarat Kate Werner, o membră PETA.

PETA consideră că Guvernul britanic nu a respectat procedurile adecvate şi acesta este elementul asupra căruia justiţia a fost sesizată.

„Am fost informaţi în legătură cu deschiderea de către PETA a unei proceduri judiciare în această speţă. Nu putem face niciun comentariu despre un proces aflat în curs de desfăşurare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

În urmă cu câteva luni, Guvernul britanic a anunţat că nu are „niciun proiect” de înlocuire a căciulilor din blană de urs, adăugând că o analiză a testelor realizate pe blănurile artificiale propuse de PETA a arătat că „nu a respectat criteriile necesare” pentru a permite înlocuirea căciulilor actuale.

Acea concluzie este respinsă de PETA. „Este vorba despre un simbol al Regatului Unit, însă noi dorim ca el să reflecte valorile şi etica din societatea noastră”, a declarat Kate Werner.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, el însuşi un fost militar, este un apărător al căciulilor din blană naturală de urs. În calitatea sa de deputat, el a susţinut un amendament legislativ pentru continuarea utilizării acestor articole vestimentare, notează AFP.

O petiţie pentru înlocuirea lor cu blană artificială, semnată de peste 100.000 de persoane, a dus la o dezbatere în Parlamentul britanic pe marginea acestui subiect.

Potrivit PETA, utilizarea blănurilor naturale întreţine o piață care se bazează pe vânarea ursului negru american.

„Urşii nu sunt vânaţi din ordinul Ministerului Apărării. Blănurile de urs sunt produsul unor vânători legale şi autorizate, provenind exclusiv de pe piaţa canadiană reglementată”, a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

PETA i-a scris şi regelui Charles al III-lea, cunoscut pentru poziţiile sale în favoarea apărării naturii, dar nu a primit niciun răspuns până acum. Un eventual sprijin din partea monarhului britanic „ar putea să ajute cu adevărat”, a spus Kate Werner.

De asemenea, PETA i-a cerut regelui Charles al III-lea să folosească o mantie cu blană artificială în locul celei de hermină, cu ocazia ceremoniei sale de încoronare, care va avea loc în luna mai a anului viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite