Mii de locuitori din Mariupol sunt deportaţi cu forta în Rusia după ce oraşul a fost ocupat de invadatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Aproximativ 15 mii de locuitori din Mariupol ar fi fost duşi cu forţa în Rusia. Anunţul a fost făcut de primăria oraşului ucrainean, care a menţionat că majoritatea acestora sunt luaţi din raionul Livoberejni al localităţii, aflat sub controlul ocupanţilor.

Aproximativ 15 mii de locuitori din Mariupol ar fi fost duşi cu forţa în Rusia. Anunţul a fost făcut de primăria oraşului ucrainean, care a menţionat că majoritatea acestora sunt luaţi din raionul Livoberejni al localităţii, aflat sub controlul ocupanţilor.

”Ocupanţii îi forţează într-o manieră ultimativă pe oamenii şi aşa chinuiţi de război să urce în autobuze. De asemenea, avem informaţii precum că ocupanţii ruşi le confiscă paşapoartele şi alte documente ucrainene” scrie în comunicatul publicat de Primăria oraşului Mariupol, citat de Unian.

Oamenii deportaţi sunt duşi întâi în aşa numite tabere de triaj, de unde sunt transportaţi în diferite zone îndepărtate ale Rusiei. 

"După ce trec prin taberele de triaj, ucrainenii sunt trimişi în regiunile sărace din punct de vedere economic ale Federaţiei Ruse. Un număr de regiuni din nord, în special Sahalin, sunt  destinaţie finală. Ucraineniilor li se oferă locuri de muncă oficiale prin centrele de angajare", se arată în comunicat. Insula Sahalin este cea mai mare insulă a Rusiei, şi este situată în imediata apropiere a coastei estice a Rusiei continentale şi în nordul Japoniei. Sahalinul este scăldat de Marea Ohoţk şi Marea Japoniei, şi este despărţit de Asia continentală prin strâmtoarea Tătară şi de insula Hokkaidō prin strâmtoarea La Pérouse.

În cursul secolelor al XIX-lea şi al XX-lea insula Sahalin a fost revendicată atât de Rusia cât şi de Japonia. Rusia a cucerit insula de la japonezi odată cu sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.

De asemenea, celor care sunt de acord li se eliberează documente cu interdicţia de a părăsi Rusia timp de doi ani.

Primăria oraşului face acum o bază de date cu toţi cetăţenii deportaţi şi va lucra pentru a-i întoarce acasă. În Mariupol continuă luptele violente pentru eliberarea oraşului de ocupanţii ruşi, care blochează evacuarea civililor, nu permit transportul de produse şi bombardează spitale şi clădiri de locuit. Potrivit celor mai recente calcule, numărul localnicilor ucişi de armata rusă în Mariupol depăşeşte 3000 de victime, conform rbc.ua şi Unian.

Oraşul Mariupol este situat în sud-estul Ucrainei şi s-a confruntat cu agresiunea rusă din 24 februarie, când forţele Kremlinului au invadat oraşul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite