Meta/ Facebook a eliminat zeci de conturi ale hackerilor ruşi care răspândeau ştiri false. Paginile oficiale ale mai multor personalităţi din Ucraina, vizate de atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Meta, compania mamă a Facebook, a anunţat că un grup de hacking s-a folosit de reţeaua socială pentru a viza mai multe personalităţi din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni şi un jurnalist, pe fondul conflictului militar care are loc de mai bine de cinci zile.

Meta a anunţat că în ultimele 48 de ore a eliminat o reţea de aproximativ 40 de conturi, grupuri şi pagini false de pe Facebook şi Instagram care operau din Rusia şi Ucraina şi care aveau drept ţintă mai mulţi ucraineni, pentru încălcarea regulilor sale, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că a suspendat, de asemenea, mai multe conturi şi a blocat partajarea mai multor link-uri pentru încălcarea regulilor sale privind manipularea şi spam-ul. Potrivit acestuia, conturile proveneau din Rusia şi aveau drept scop distorsionarea discursului public privind conflictul armat din Ucraina. 

Într-o postare pe blog, luni, Meta a atribuit eforturile de hacking unui grup cunoscut sub numele de Ghostwriter, despre care a spus că a reuşit să obţină acces la conturile de social media ale ţintelor vizate. Compania a transmis că hackerii au încercat să posteze videoclipuri de pe YouTube pe conturile accesate, cu imagini care înfăţişează trupele ucrainene ca fiind slăbite, inclusiv un videoclip care pretindea că îi arată pe soldaţii ucraineni ieşind dintr-o pădure şi arborând un steag alb de capitulare.

Oficialii ucraineni responsabili cu securitatea cibernetică au declarat vineri că hackerii din Belarus au luat în vizor adresele de e-mail private ale personalului militar ucrainean „şi ale rudelor acestora”, dând vina pe un grup cu numele de cod „UNC1151”. Echipa de securitate Meta a luat măsuri pentru a securiza conturile vizate şi a blocat domeniile de phishing folosite de hackeri, fără a oferi numele oricăreia din ţinte, dar a spus că a alertat utilizatorii acolo unde a fost posibil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite