Martin Schulz, nominalizat de social-democraţii germani să intre în competiţie cu Angela Merkel pentru postul de cancelar federal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, a fost nominalizat de SPD drept candidatul formaţiunii pentru postul de cancelar federal al Germaniei Foto: EPA
Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, a fost nominalizat de SPD drept candidatul formaţiunii pentru postul de cancelar federal al Germaniei Foto: EPA

Partidul Social Democrat din Germania l-a nominalizat, duminică, pe fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz drept candidat la postul de cancelar federal la alegerile federale legislative care vor avea loc pe data de 24 septembrie, transmite DPA.

Schulz, în vârstă de 61 de ani, o va înfrunta astfel pe conservatoarea Angela Merkel, care a anunţat la sfârşitul anului trecut că vizează un nou mandat în fruntea executivului de la Berlin. 

Decizia partidului de centru-stânga de a-l nominaliza oficial pe fostul preşedinte al Parlamentului European drept candidat vine după ce Sigmar Gabriel, în prezent ministru de Externe, a anunţat că se va retrage de la şefia SPD.

În aceste condiţii, se aşteaptă ca Martin Schulz să preia oficial conducerea acestei formaţiuni politice la Congresul SPD din luna martie.

Nominalizarea lui Martin Schulz a venit în contextul în care social-democraţii căutau o soluţie pentru a revitaliza partidul, care stagna în sondaje în jurul valorii de 20%, în timp ce blocul conservator al lui Merkel avea de partea sa peste 35% din intenţiile de vot.

Iar schimbările făcute la vârful SPD, despre care Sigmar Gabriel a vorbit încă de marţi, au început să dea rezultate.

Un sondaj de opinie publicat vineri arăta că sprijinul pentru SPD a ajuns de la 21% la începutul acestui an la 24%. 

Totodată, în cazul în care germanii ar putea să-şi aleagă direct cancelarul (şeful executivului de la Berlin este ales prin vot secret în Bundestag, după ce noii deputaţi germani îşi preiau mandatele în urma alegerilor), Merkel ar obţine 44% din voturi, în timp ce Schulz ar fi votat de 40% din electori, conform unui sondaj comandat şi publicat de postul public de televiziune ZDF. 

Chiar şi aşa, arată barometrul de opinie citat, SPD rămâne cu 12% în urma blocului conservator CDU/CSU, care este cotat cu 36% din intenţiile de vot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite