LIVE TEXT | Război în Ucraina. Germania a dezvăluit conținutul noului ajutor militar pentru Ucraina. Rusia susține că a dejucat un nou atac cu drone asupra Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania a făcut public conținutul noului pachet de ajutor acordat Ucrainei, care se ridică la 1,3 miliarde de euro. Ministerul rus al Apărării susține că a dejucat un nou atac cu drone ucrainene vizând sudul țării și Peninsula Crimeea.

Kievul acoperit de prima ninsoare din această iarnă FOTO EPA-EFE
Kievul acoperit de prima ninsoare din această iarnă FOTO EPA-EFE

UPDATE La începutul războiului, forțele armate ale Ucrainei au eșuat în privința apărării sudului țării, scrie New Voice of Ukraine, într-o analiză a motivelor pentru care armata Rusiei a reușit să ocupe atât de rapid teritoriile sudice care se află încă în mare parte sub controlul Moscovei. Detalii aici

UPDATE Odată cu instalarea vremii de iarnă, care vine cu zăpadă și temperaturi de îngheț, atât Ucraina, cât și Rusia încearcă să obțină câștiguri care le-ar putea oferi platforme pentru progrese viitoare, relatează AP.

Eforturile intensificate au loc în contextul în care ambele părți beligerante sunt dornice să arate că nu se află într-un impas pe câmpul de luptă, la apropierea lui 2024, al doilea an de război. Niciuna dintre părți nu a câștigat prea mult teren în pofida contraofensivei ucrainene care a început în iunie, iar analiștii prevăd că războiul va fi unul de lungă durată. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin a grațiat încă un ucigaș canibal, absolvindu-l de pedeapsa de 22 de ani de închisoare, după ce acesta a fost rănit pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Daily Mail. Detalii aici

UPDATE Ucraina nu a folosit tancurile Abrams M1A2 trimise de SUA deși acestea au sosit în septembrie, iar analiștii citați de Business Insider susțin că forțele Kievului le vor utiliza din primăvara viitoare.

„Deoarece frontul este stabil, ucrainenii probabil le țin (pe cele 31 de tancuri Abrams-n.red.) în rezervă”, a spus Mark Cancian, un colonel în retragere al Corpului de Marină al SUA, care este acum consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Detalii aici

UPDATE Planul Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei a fost aprobat încă de la sfârșitul anului 2008, a declarat istoricul și profesorul Iaroslav Hrițak, de la Universitatea Catolică din Ucraina, într-un interviu acordat postului de radio NV. Detalii aici

UPDATE Rusia a declarat vineri că a distrus 16 drone ucrainene, în sudul ţării şi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, informează AFP.

În noaptea de joi spre vineri, "a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist prin recurgerea la drone aeriene împotriva unor situri pe teritoriul Federaţiei Ruse", a anunţat Ministerul Apărării rus.

"Sistemele de apărare aeriană au distrus 16 drone, dintre care 13 deasupra peninsulei Crimeea şi alte trei deasupra teritoriului regiunii Volgograd" (sud), a precizat ministerul într-un comunicat.

UPDATE Miercuri, 22 noiembrie, guvernul federal german a actualizat lista de asistență militară acordată Ucrainei în ultima săptămână, din care reiese că Kievul a primit încă 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder.

Germania a trimis un total de 80 de astfel de vehicule Ucrainei.

Pachetul militar include un tanc de deminare WISENT-1 (12 furnizate în total), 2.380 de proiectile de artilerie de 152 mm (21.910 în total) și două tractoare și semiremorci 8x8 HX81 (81 și, respectiv, 76).

De asemenea, au fost menționate 2.428 de telefoane criptate (2.667 în total), cinci transportoare cu șenile Warthog Ambulance (10 în total), nouă alte vehicule (camioane, microbuze, vehicule de teren) și două ambulanțe.

Ministrul federal al apărării, Boris Pistorius, a anunțat noul pachet de ajutor militar de 1,3 miliarde de euro al Germaniei pentru Ucraina în timpul unei vizite anterioare la Kiev. Acesta include patru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T-SLM, precum și 20.000 de cartușe de artilerie de 155 mm și arme antitanc.

UPDATE 06.08 Vitaliy Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat că forțele ruse au declanșat „cele mai feroce” atacuri asupra orașului devastat. „Totul este foarte greu”, a spus Barabaș pentru televiziunea Channel 24. „În ceea ce privește orașul, există un număr mediu de opt până la 16 până la 18 atacuri aeriene pe zi. Uneori 30. Nu avem timp să le numărăm. El a adăugat că linia de apărare ține. Mai puțin de 1.400 din cei 32.000 de oameni care locuiau în oraș înainte de război au rămas. Barabaș a spus că 102 rezidenți au fost evacuați în ultima săptămână.

image png

UPDATE 05.37 Cel puțin șase persoane au fost ucise și cinci au fost rănite în atacurile rusești asupra diferitelor părți ale Ucrainei, inclusiv trei persoane într-un atac cu bombă cu dispersie asupra unei suburbii a orașului Herson, din sudul orașului, a declarat ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko. Bombele cu dispersie sunt folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina. Criticii spun că armele rănesc și ucid mult mai mulți civili decât soldați.

UPDATE 05.11 Actrița rusă Polina Menșikh a fost ucisă într-un atac ucrainean în timp ce juca în fața trupelor ruse într-o zonă controlată de ruși din Donbas, din estul Ucrainei, a anunțat teatrul ei. Oficialii militari de ambele părți au confirmat că a avut loc un atac ucrainean în zonă pe 19 noiembrie. Rusia a declarat că o școală și un centru cultural au fost lovite în satul Kumachovo, cunoscut de ucraineni drept Kumachove, ucigând un civil. Ucraina a declarat că a organizat o ceremonie de decernare a premiilor militare ruse, vizând Brigada 810 Independentă de Infanterie Navală din Rusia. Robert Brovdi, un comandant militar ucrainean, a declarat că 25 de persoane au fost ucise și 100 au fost rănite. Rusia nu a menționat victimele militare în atac. Kumachove se află la aproximativ 60 km de linia frontului.

UPDATE 04.46 Formatul „Ramstein” s-a schimbat: Ministerul ucrainean al Apărării a dezvăluit detaliile. Din septembrie al acestui an, formatul activității Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de „ Ramstein ”, s-a schimbat. Acesta s-a reorientat către planificarea strategică pe termen lung în materie de consolidare a capacităţilor de luptă ale statului ucrainean. Acest lucru a fost afirmat de șeful Departamentului de Cooperare Internațională pentru Apărare al Ministerului Apărării, colonelul Gennadiy Kovalenko, la ședința care a prezentat rezultatele celei de-a 17-a întâlniri în format „Ramstein”, relatează centrul media al Forțelor de Apărare ale Ucrainei. "Din septembrie, am trecut la formatul Rammstein 2.0. Rammstein 2.0 este o tranziție de la satisfacerea nevoilor rapide la o muncă mai sistematică, planificată și pe termen lung", a explicat el. Acest format al întâlnirilor prevede planificarea strategică pe termen lung a sprijinului pentru Ucraina în cadrul actualelor „coaliții de întărire a capacității de luptă”. Este vorba despre coaliția pentru aviație, apărare antiaeriană, tancuri, artilerie și coaliția de întărire a securității Mării Negre. În noiembrie 2023, Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei reunea 54 de țări. Mai multe coaliții au fost deja create în cadrul „Ramstein” în sprijinul Ucrainei, în special, aviație, tancuri, apărare antiaerienă, artilerie, precum și cea care se ocupă de problemele de securitate maritimă. Ultima întâlnire a avut loc pe 22 noiembrie. Ministrul Apărării al Ucrainei Rustem Umyerov a împărtășit principalele rezultate ale acestei întâlniri. Astfel, Olanda a pregătit 2 miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina. Estonia, care este liderul coaliției IT, oferă finanțare în valoare de jumătate de milion de dolari pentru activitățile sale. Aceste fonduri se vor adăuga angajamentului de 10 milioane de euro al Luxemburgului. În plus, a fost formată o nouă coaliție de apărare aeriană la sol, ai cărei lideri erau Germania și Franța. 20 de țări i s-au alăturat.

UPDATE 04.21 Televiziunea de stat rusă a declarat că un corespondent al Rossiya 24, Boris Maksudov, a murit din cauza rănilor suferite la începutul acestei săptămâni într-o lovitură cu dronă ucraineană asupra unei zone din Zaporijia ocupată de ruși. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a fost rănit miercuri, dar a spus că rănile sale nu pun viața în pericol.

UPDATE 03.29 Banca națională de semințe a Ucrainei, a zecea cea mai mare colecție de semințe din lume, a fost mutată din orașul Harkiv într-o locație mai sigură, a declarat Crop Trust, o organizație nonprofit, fără a dezvălui noua locație a colecției. Banca de gene include multe specii de semințe endemice, dintre care unele, inclusiv grâul și rapița, sunt importante pentru securitatea alimentară.

UPDATE 01.51 GUR a dezvăluit câți prizonieri s-au reîntors acasă în timpul războiului pe scară largă. Yusov a menționat că de la sfârșitul verii, Rusia a înghețat de fapt acest proces, dar negocierile continuă. De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, peste 2.500 de cetățeni ucraineni deținuți de ocupanți au fost înapoiați acasă în cadrul schimburilor de prizonieri, a declarat Andrii Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. După cum a arătat acesta în emisiunea teletonului, au fost efectuate aproape 50 de schimburi de prizonieri. Yusov a menționat că de la sfârșitul verii, Rusia a înghețat de fapt acest proces, dar negocierile continuă. Echipa ucraineană depune toate eforturile pentru a-i aduce pe ucrainenii prizonieri în patria lor. „Declarăm faptul că, în ciuda declarațiilor publice recente făcute de Șoigu și alți oficiali ai agresorului care afirmă că este important pentru ei să returneze prizonierii, ei nu depun eforturi reale pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, negocierile nu s-au oprit pe tot parcursul acestei perioade. Mizăm pe rezultat, ne pregătim pentru el în conformitate cu legislația internațională și realizăm activ fondul de schimb", a adăugat reprezentantul serviciilor de informații. În același timp, GUR nu a dezvăluit informații despre câți ucraineni ar putea fi în captivitatea inamicului. Yusov a subliniat că se colectează informații atât despre prizonierii de război militari, cât și despre prizonierii civili.

UPDATE 01.22 Un tribunal militar rus din orașul Rostov-pe-Don, din sudul țării, l-a condamnat pe ucraineanul Dmitri Golubev la 18 ani de închisoare pentru că a încercat să arunce în aer clădiri în orașul ucrainean Melitopol, ocupat de Moscova, în august anul trecut. Golubev a fost găsit vinovat sub acuzația de „terorism internațional” pentru o explozie și două tentative de explozie într-un complot despre care procurorii au spus că a fost orchestrat de Kiev, a informat presa de stat rusă.

UPDATE 00.43 Serghei Mironov, un parlamentar rus și susținător al președintelui Vladimir Putin, a negat un raport BBC conform căruia ar fi adoptat un copil luat cu forța dintr-un orfelinat ucrainean din Herson anul trecut. Citând documente rusești și ucrainene, BBC a relatat că Mironov a adoptat un copil, acum în vârstă de doi ani, care a fost luat anul trecut dintr-un orfelinat din orașul ucrainean Herson de o femeie care acum îi este soția. Fără a comenta detaliile specifice ale raportului, Mironov a respins ancheta drept un „fals isteric”, spunând că este un „atac informațional” menit să-l „discrediteze”.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un tribunal rus a amendat motorul de căutare online Google cu patru milioane de ruble (44.582 de dolari) pentru că nu a șters ceea ce instanța a numit „informații false” despre cursul războiului din Ucraina, a raportat agenția de presă RIA.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite