Lituanienii din vecinătatea exclavei Kaliningrad se bazează pe NATO după ce Rusia a început să-i ameninţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graniţa între Lituania şi exclava rusească Kaliningrad. FOTO Shutterstock
Graniţa între Lituania şi exclava rusească Kaliningrad. FOTO Shutterstock

După ce Lituania a decis să pună în aplicare măsurile restrictive, Rusia a lansat ameninţări la adresa Lituaniei şi a cetăţenilor ei, care au cauzat tensiune printre unii rezidenţi ai zonelor din vecinătatea exclavei Kaliningrad, relatează Reuters.

Consultanul de asigurări Vitalijus Sidiskis, 59 de ani, a afirmat că este greu de prevăzut cum va acţiona Rusia, însă spune că rămâne calm, fiindcă Lituania este în NATO şi în Uniunea Europeană. 

„Nimic rău nu se va întâmpla pentru că Lituania este în NATO şi în Uniunea Europeană. Nu cred că ne vor ataca agresiv”, a declarat el pentru Reuters

De asemenea, locuitorii unui oraş de graniţă, Kybartai, situat chiar lângă exclava rusească, afirmă că ameninţările Rusiei au eclipsat orice alte probleme, inclusiv inflaţia care le-a afectat economiile lituanienilor. 

„Noi lucrăm chiar lângă graniţă, iar manevrele şi focurile de armă ne îngrijorează un pic. Ne e teamă mai degrabă de război, de invazie. Economia este economie”, declară Galina Mateikuniene, croitoreasă de 52 de ani. 

Înainte ca preşedintele rus să declanşeze invazia în Ucraina, mulţi ruşi din Kaliningrad obişnuiau să treacă graniţa în Lituania pentru a-şi face cumpărături, unii dintre ei veneau la micuţa florărie a Laimei Kudirkiene. 

Kudirkiene, în vârstă de 47 de ani, spune că ar vrea să rămână în Kybartai, în ciuda viitorului nesigur şi afirmă că îi pare rău că a pierdut legăturile cu clienţii ruşi care treceau pe la florăria ei. 

„Îşi sărbătoreau zile de naştere şi nunţi. Era ceva foarte normal. Nu mai ştiu nimic de ei acum, pentru că legăturile au fost rupte”, afirmă ea. 

Lituania a pus, sâmbătă, în aplicare măsurile restrictive UE şi asupra exclavei Kaliningrad, împiedicând tranzitul prin ţară a mărfurilor ruseşti

Exclava rusă Kaliningrad este dependentă de furnizările din Rusia, iar hotărârea lituanienilor a cauzat furie la Kremlin. Nikolai Patruşev, consilierul de securitate trimis de preşedintele Vladimir Putin la Kaliningrad la câteva zile după ce Lituania a făcut anunţul, a ameninţat cetăţenii lituanieni, despre care a afirmat că „vor simţi un impact negativ grav”

Totodată, Patruşev a mai spus că acţiunile „ostile” ale Lituaniei indică că „Rusia nu poate să aibă încredere” în Occident, despre care a declarat că şi-a încălcat obligaţiile luate în ce priveşte exclava. 

„Rusia va răspunde cu siguranţă la astfel de acţiuni ostile. Măsuri adecvate sunt analizate şi vor fi luate în viitorul apropiat. Consecinţele acestei decizii vor avea un impact negativ serios asupra populaţiei Lituaniei”, a declarat Patruşev. 

Autorităţile de la Vilnius contestă că este vorba de o blocadă a exclavei şi afirmă că nu fac decât să aplice măsurile restrictive impuse. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite