Liderul Hamas considerat „creierul“ atacului din Israel a fost adăugat pe lista „teroriştilor“ de către Uniunea Europeană

0
Publicat:

Uniunea Europeană l-a adăugat marţi, 16 ianuarie, pe lista"teroriştilor" pe Yahya Sinwar, liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, considerat "creierul" atacului din 7 octombrie împotriva Israelului, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

Yahya Sinwar , lider politic Hamas, pe o canapea, la o conferință
Yahya Sinwar a fost adăugat pe lista teroriștilor de către UE. Foto: EPA/EFE

În urma acestei decizii, Yahya Sinwar va fi supus unui regim de sancţiuni care implică îngheţarea fondurilor şi a activelor financiare pe care le-ar deţine în statele membre UE, în timp ce operatorilor europeni le este interzis să îi pună la dispoziţie fonduri şi resurse economice.

"Această decizie face parte din răspunsul Uniunii Europene la ameninţarea reprezentată de Hamas şi la atacurile sale teroriste brutale şi nediscriminatorii împotriva Israelului din 7 octombrie", a precizat Consiliul European.

Decizia UE este rezultatul "eforturilor noastre diplomatice de a stopa resursele Hamas, de a o deligitima şi de a-i refuza orice sprijin. Vom continua să eradicăm rădăcina răului, în Gaza şi oricare altă parte", a reacţionat şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz.

UE a înscris deja în decembrie doi importanţi oficiali ai aripii militare a Hamas, Mohammed Deif şi Marwan Issa, pe lista sa neagră care sancţionează persoanele sau organizaţiile implicate în acte "teroriste".

Născut în tabăra de refugiaţi Khan Younis, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a fost ales lider al Hamas în Gaza în 2017 şi s-a numărat printre cei 1.027 de palestinieni eliberaţi din închisorile israeliene în schimbul unui singur soldat israelian reţinut în Gaza, în 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite