Liderul creștin-democraților germani s-a răzgândit. Vrea negocieri de pace între Ucraina și Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Friedrich Merz, liderul creștin-democraților germani, care a militat anterior pentru un ajutor militar mai mare pentru Ucraina, și-a schimbat părerea și spune acum că este timpul „să ne concentrăm asupra modului de a pune capăt războiului cu Rusia“.

Friedrich Merz

Politicianul, care vizează să devină următorul cancelar al Germaniei, a sugerat că a sosit momentul să se ajungă la un acord de pace între Rusia și Ucraina. În trecut, Friedrich Merz, liderul opoziției de centru-dreapta, a insistat în mod repetat ca Berlinul să ofere mai mult ajutor militar Ucrainei, inclusiv un lot de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus.

Parlamentarii din partidul său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), au mers uneori atât de departe încât l-au numit pe cancelarul Olaf Scholz un "risc pentru securitatea națională" din cauza precauției și ezitării sale excesive. Merz a susținut că Germania ar trebui să ofere "toate mijloacele" pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Cu toate acestea, în seara zilei de duminică , 23 iunie, el a declarat că ar dori să vadă o încetare a focului, potrivit lui Oliver Moody, corespondent la Berlin al publicației The Times.

"Trebuie să vedem că deschidem posibilitatea de a pune capăt acestui conflict la un moment dat", a spus el.

Alegerile din septembrie îl presează

Merz a fost, de asemenea, mai rezervat cu privire la sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. Liderul CDU a declarat că Berlinul ar trebui să "continue să ajute" Kievul și l-a lăudat pe Emmanuel Macron pentru propunerea ca membrii NATO să desfășoare trupe pentru misiuni de antrenament în Ucraina. În același timp, el și-a atenuat remarcile cu privire la asistența militară, refuzând să repete cererea sa anterioară privind furnizarea de rachete Taurus către Ucraina.

Sondajele naționale indică faptul că CDU și filiala sa bavareză CSU vor deveni cel mai mare bloc politic din Bundestag în alegerile generale de anul viitor. Luna aceasta, ei au ocupat primul loc în alegerile pentru Parlamentul European. Acest lucru înseamnă că Merz are șanse mari să devină cancelar dacă reușește să își domine rivalii din interiorul partidului.

Cu toate acestea, CDU se află sub o presiune intensă în cele trei landuri estice ale Germaniei, unde vor fi alese noi guverne în septembrie. O serie de înfrângeri ale CDU nu numai că ar slăbi poziția lui Merz în partid, dar l-ar forța și să formeze coaliții locale cu alte forțe care doresc pacea cu Rusia.

"Schimbarea de poziție a lui Merz este o expresie a îndoielilor crescânde ale centriștilor de dreapta cu privire la oportunitatea menținerii sprijinului pentru Ucraina în alegeri", a declarat Moody.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) din cauza acuzațiilor potrivit cărora unii dintre membrii săi importanți ar fi implicați în răspândirea propagandei pro-ruse. Șefa Comisiei Europene a adăugat că partidul nu și-a ascuns niciodată admirația pentru disprețul Kremlinului față de democrație.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite