Lech Walesa, acuzat că a fost agentul secret comunist "Bolek"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa este acuzat din nou de colaboraţionism, după ce Enciclopedia Solidaritatea afirmă că acesta a fost agent comunism şi a avut numele de cod "Bolek", relatează Radio Polonia.

Informaţiile privind colaborarea cu regimul comunist a fostului lider polonez provin de la Institutul Memoriei Naţionale (IPN), a declarat şeful editurii  Stowarzyszenie Pokolenie, care a publicat Enciclopedia Solidaritatea, Przemyslaw Miskiewicz. Datele despre fostul şef de stat au fost asumate de întreaga echipă editorială

Potrivit cărţii, Walesa a cooperat cu serviciul comunist între 1970 şi 1976.

"Cineva vrea să se lupte cu mine", a afirmat Lech Walesa, adăugând că informaţiile din enciclopedie au fost redactate de istorici ignoranţi, care şi-au bazat cunoştinţele pe dosarele poliţiei secrete comuniste şi pe denunţări. Acesta şi-a anunţat intenţia de a da în judecată editura.

Nu este prima dată când Walesa este acuzat de colaborare cu fostul regim comunist. În urmă cu cinci ani, fostul lider comunist a primit statutul de "victimă a regimului comunist", după ce, în 2000, Curtea de Apel din Varşovia a decis că acesta nu a colaborat cu serviciile secrete comuniste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite