Kievul demolează monumentul „Prieteniei ruso-ucrainene”, ridicat în 1982 şi care a fost „actualizat“ cu o crăpătură pictată după anexarea Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kievul a iniţiat demolarea monumentului cunoscut sub numele de „Prietenia popoarelor”, care a fost realizat în 1982 pentru a sărbători unitatea popoarelor ucrainean şi rus sub egida Uniunii Sovietice, notează The Guardian şi CNN.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat marţi pe pagina sa de Facebook: „Prieteni! Astăzi a început demontarea (monumentului, n.r.) şi intenţionăm să o terminăm în cursul serii. Rusia şi-a «marcat» atitudinea faţă de Ucraina cu o dorinţă barbară de a distruge statul nostru şi pe ucrainenii paşnici. Demontăm 8 metri de metal din aşa-zisa «prietenie a două popoare». Şi ceea ce este simbolic – când au încercat să ridice sculptura cu macaraua, capul muncitorului rus a căzut. Haideţi să redenumim arcul – simbolurile vechi capătă un nou sens! Şi îl vom evidenţia în culorile steagului ucrainean”. 

„Plănuim să demontăm încă vreo 60 de monumente, basoreliefuri şi alte semne legate de trecutul sovietic şi de Rusia în capitală”, a mai adăugat primarul Kievului. 

Monumentul are o înălţime de opt metri şi este turnat în bronz. Construcţia prezintă doi muncitori sovietici ţinând în sus un însemn al URSS, scrie BBC. 

Monumentul a fost ridicat sub un „Arc al Prieteniei” din titan, pentru a reprezenta colaborarea şi unitatea dintre popoarele celor două ţări, Rusia şi Ucraina. 

Kateryna Kruk, protestatar şi specialist în politici publice şi politolog, scrie că, în anul 2014, a fost realizată o completare la sculptură, pe arc a fost pictată o crăpătură pentru a  înfăţişa noile tensiuni dintre cele două ţări după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite