Kievul avertizează Moscova cu o confraofensivă „mult mai intensă” și anticipează noi atacuri în interiorul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Direcţiei Principale de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, nu a exclus posibilitatea desfășurării unor noi atacuri pe teritoriul Rusiei.

Kirilo Budanov FOTO EPA-EFE
Kirilo Budanov FOTO EPA-EFE

Budanov nu a precizat dacă în spatele acestor atacuri s-ar putea afla forțele ucrainene. În plus, șeful GUR a atenționat că armata ucraineană pregătește o contraofensivă „mult mai intensă” începând din luna martie, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ABC News, Budanov a recunoscut că „s-a bucurat” de atacurile care au vizat baza aeriană Engels, situată la peste 1.200 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Totuși, oficialul ucrainean de rang înalt a respins orice implicare a Kievului în aceste atacuri.

Potrivit lui Budanov, astfel de atacuri „vor merge din ce în ce mai adânc” în interiorul Rusiei. El a refuzat să admită implicarea Kievului în aceste acțiuni, dar a sugerat că va putea spune mai multe abia după încheierea războiului.

Întrebat despre atacurile din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, Budanov s-a limitat să spună că: „Crimeea este teritoriu ucrainean, putem folosi orice armă pe teritoriul nostru”.

În opinia lui Budanov, Rusia își epuizează armamentul, situaţie ce o obligă să recurgă la soluţii „mai ieftine” şi „mai abundente”, precum dronele iraniene de tip Shahed, care au semănat panică în rândul populaţiei ucrainene.

El și-a exprimat totodată recunoștința pentru tot ajutorul primit de Ucraina, mai ales din partea Statelor Unite. Datorită acestui ajutor, „vom schimba împreună această lume”, a subliniat Budanov.

Budanov a atras atenția totodată că Ucraina pregătește o contraofensivă majoră pentru primăvară. Luptele „vor fi mai intense” în luna martie, a spus el.

„Acela va fi (momentul în care vom vedea mai multe, n. red.) eliberări de teritorii şi înfrângeri finale ale Federaţiei Ruse. Asta se va întâmpla în toată Ucraina, din Crimeea până în Donbas”, a insistat șeful GUR.

„Obiectivul nostru - şi noi asta vom reuşi - este de a reveni la graniţele din 1991, în care Ucraina a fost recunoscută de toţi subiecţii dreptului internaţional”, a afirmat Kirilo Budanov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite