Iulia Timoşenko va candida la prezidenţialele din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a anuntat, joi, că va candida la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai în Ucraina. Dar, potrivit unor sondaje efectuate în rândul ucraineilor, fosta eroină a „revoluţiei portocalii“ s-ar afla doar pe locul trei în preferinţele concetăţenilor săi.


"Prevăd să candidez pentru postul de preşedinte", a declarat Timoşenko, în vârstă de 54 de ani, în cursul unei conferinţe de presă la Kiev. Dar sondajele de opinie nu sunt foarte favorabile pentru Timoşenko.

Fosta eroină a „revoluţiei portocalii“ a precizat că intenţionează să le ceară deputaţilor partidului său Batkivşcina (Patria), care urmează să se reunească în congres la 29 martie, să îi prezinte oficial candidatura.

Timoşenko a candidat deja la preşedinţie în 2010 şi a fost învinsă de Viktor Ianukovici. Anul următor, ea a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere după încheierea unui contract privind gazele cu Rusia. În opinia susţinătorilor săi şi a unei părţi a ţărilor occidentale, condamnarea sa a fost motivată politic.

Ea a fost pusă în libertate la 22 februarie, în ziua destituirii preşedintelui Viktor Ianukovici de către contestatarii săi la Kiev. Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a declarat că nu va candida.

În perioada 14-19 martie, Centrul pentru studii sociale şi investigaţii de marketing SOCIS , Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev, grupul sociologic "Raiting", Centrul Razumkov au efectuat un sondaj de opinie în Ucraina privind intenţiile de vot ale ucrainelilor pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 25 mai. Au fost intervievate 6200 de persoane din toată Ucraina, cu excepţia Crimeei.

Potrivit studiului, pentru Petro Poroşenko ar vota un sfert din ucraineni - 24,9% dintre respondenţi. Pe poziţia a doua se află liderul partidului "UDAR" Vitali Kliciko, care este susţinut de 8,9 % , urmat de ex-prim-ministrul Iulia Timoşenko, pentru care vor vota 8,2 % dintre respondenţi.

7,3 % dintre respondenţi vor să-l vadă preşedinte pe Serghei Tighipko, iar 4,2 % - pe fostul şef al Administraţiei Regionale de Stat din Harkov Mihail Dobkin.

Ucraineanul Petro Poroşenko este originar din sudul Basarabiei, prezent în clasamentul Forbes 2013 al miliardarilor, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari şi  este unul dintre principalii candidaţi la preşedinţia Ucrainei.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite