Italia va găzdui principalul centru de control pentru constelaţia de sateliţi a UE, care va concura cu reţeaua lui Elon Musk

0
Publicat:

Un centru spaţial din inima Italiei urmează să găzduiască principalul centru de control pentru IRIS2, constelaţia de sateliţi a Uniunii Europene, a anunţat luni ministrul Industriei din Italia, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Satelit telecomunicații. FOTO Shutterstock
Satelit telecomunicații. FOTO Shutterstock

Centrul spaţial Fucino, unul dintre cele mai mari teleporturi pentru uz civil din lume, va fi extins pentru a include operaţiuni de control pentru IRIS2, a declarat Adolfo Urso cu prilejul unei conferinţe de presă.

Fucino se ocupă deja de sistemul european de sateliţi de navigaţie şi poziţionare Galileo.

IRIS2 va concura cu reţeaua Starlink, a lui Elon Musk, şi cu Kuiper, a lui Jeff Bezos.

Constelaţia este alcătuită din 170 de sateliţi, care vor asigura comunicaţiile pentru guvernele Uniunii Europene şi vor deschide noi servicii comerciale broadband pentru regiuni deservite insuficient în perioada 2025-2027.

200 de noi locuri de muncă vor fi create la centrul Fucino

Acordul va fi anunţat formal de Comisia Europeană în zilele următoare, a spus Urso, adăugând că alte două centre vor fi localizate în Toulouse, Franţa, şi în Luxembourg.

Ministrul Industriei din Italia a spus că 50 de milioane de euro (54,25 milioane de dolari) vor fi investiţi, iar 200 de noi locuri de muncă vor fi create la centrul Fucino.

Centrul este deţinut de Telespazio, o companie controlată în comun de compania italiană Leonardo, cu o participaţie de 67%, şi de compania franceză Thales, cu restul de 33%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite