Italia primește trei nave cu migranți, dar spune că nu-și schimbă poziția în privinţa imigraţiei

0
Publicat:

Italia a alocat vineri porturi sigure pentru trei nave de salvare a migranţilor, în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, a justificat sâmbătă guvernul de la Roma, dând asigurări că nu este vorba de o schimbare de poziţie a executivului în privinţa ONG-urilor umanitare ce operează în Mediterana, informează AFP, citată de Agerpres.

În ultimele zile au fost salvate sute de migranți. FOTO Profimedia
În ultimele zile au fost salvate sute de migranți. FOTO Profimedia

Geo Barents, nava organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF, Medecins sans Frontieres), ar urma să acosteze duminică dimineaţa în portul Salerno (sud), pentru a debarca acolo 248 de migranţi salvaţi în mai multe operaţiuni în ultimele zile.

Nava germană Louise-Michel a sosit vineri pe insula italiană Lampedusa cu 33 de migranţi la bord.

La rândul său, Humanity 1, nava sub pavilion german a ONG-ului SOS Humanity, trebuie să ajungă în Bari (est) în următoarele ore, după ce a salvat 261 de persoane.

„În privinţa imigraţiei, nicio schimbare de poziţie”, a susţinut sâmbătă o sursă din Ministerul de Interne italian. Ministerul „şi-a dat acordul pentru intrarea navelor (în apele italiene) pentru că se apropie vremea rea şi condiţiile de navigare ar fi pus rapid în pericol persoanele la bord”, a adăugat sursa.

Acestea sunt primele nave primite de Italia după refuzul ei, în noiembrie, de a lăsa să debarce sute de migranţi salvaţi şi luaţi în grijă de mai multe nave umanitare, printre care Geo Barents.

La presiunile UE, guvernul condus de prim-ministrul de extremă dreapta Giorgia Meloni acceptase debarcarea celor mai vulnerabili migranţi salvaţi, continuând să refuze intrarea în porturile sale pentru Ocean Viking, nava ONG-ului SOS Mediterranee, primită în final în Franţa.

Italia, a continuat sursa din cadrul Ministerului de Interne, continuă să denunţe „acţiunile provocatoare şi riscante” ale ONG-urilor, care „favorizează intrarea în Italia a unor migranţi economici, care nu au niciun drept să intre şi să rămână în Italia”.

Italia a constatat anul acesta o creştere puternică a intrărilor pe teritoriul său pe cale maritimă, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, cu 97.236 de persoane sosite pe coastele sale începând cu 1 ianuarie 2022, comparativ cu 63.000 şi 33.000 în aceeaşi perioadă a anilor 2021 şi 2020, ani de criză sanitară.

O largă majoritate dintre aceşti migranţi sunt salvaţi de paza de coastă italiană, însă Roma a criticat puternic operaţiunile de salvare ale navelor închiriate de ONG-uri umanitare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite