Incidentul care ar fi putut provoca un război. Un pilot rus a atacat cu rachete un avion britanic deasupra Mării Negre. Scuza Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pilot rus „necinstit” a încercat să doboare un avion de supraveghere al RAF după ce a crezut că are permisiunea de a trage, a dezvăluit BBC. S-a întâmplat în septembrie anul trecut, iar Rusia a susținut că incidentul a fost cauzat de o „defecțiune tehnică".

Avion de vânătoare SU-27 rusesc. FOTO Shutterstock
Avion de vânătoare SU-27 rusesc. FOTO Shutterstock

Pilotul a tras două rachete. Prima a ratat (nu a funcționat defectuos, așa cum s-a afirmat la momentul respectiv).

O versiune foarte diferită de cea oficială

La acel moment, Ministerul britanic al Apărării (Marea Britanie este singurul aliat al NATO care efectuează misiuni cu echipaj deasupra Mării Negre) a acceptat public explicația rusă, potrivit căreia incidentul din septembrie anul trecut a fost cauzat de o „defecțiune tehnică".

BBC a aflat însă detalii noi despre acest caz. Trei surse occidentale de rang înalt din domeniul apărării, care cunosc incidentul, au declarat pentru BBC că, din comunicațiile rusești interceptate de avionul RC-135 Rivet Joint al RAF, reiese o versiune foarte diferită de cea oficială.

La 29 septembrie anul trecut, aeronava RAF, cu un echipaj de până la 30 de persoane, efectua o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, când s-a întâlnit cu două avioane de vânătoare rusești SU-27.

Potrivit comunicațiilor interceptate, unul dintre piloții ruși a crezut că a primit permisiunea de a ținti avionul britanic, în urma unei comenzi ambigue primite de la o stație terestră rusă.

Cel de-al doilea pilot rus a fost sceptic.

Joint Rivet este dotat cu senzori pentru a intercepta comunicațiile. Echipajul RAF ar fi putut asculta incidentul care i-ar fi putut fi fatal.

„Intenția noastră a fost întotdeauna să protejăm siguranța operațiunilor noastre, să evităm escaladarea inutilă și să informăm publicul și comunitatea internațională", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării britanic, cu privire la aceste noi dezvăluiri.

BBC explică, pas cu pas ce s-a întâmplat 

Cele două SU-27 rusești au primit o comunicare de la controlorul stației lor de la sol. În timp ce se apropiau de avionul de spionaj al RAF.

Mesajul pe care le-au primit au fost de genul „aveți ținta", a declarat o sursă occidentală pentru BBC.

Limbajul ambiguu, care pare a avea un grad ridicat de neprofesionalism, a fost interpretat de unul dintre piloții ruși ca fiind permisiunea de a trage.

O ratare, nu o defecțiune

Pilotul rus a lansat cu succes o rachetă aer-aer, care însă nu a reușit să se fixeze pe țintă, potrivit BBC. A fost o ratare, nu o defecțiune.

Între cei doi piloți ruși a izbucnit apoi o ceartă, au declarat, pentru BBC, surse din domeniul apărării 

Pilotul celui de-al doilea SU-27, care nu crezut că i s-a dat permisiunea de a trage, și-ar fi înjurat camaradul, întrebându-l efectiv ce credea că face.

În ciuda reacției lui, primul pilot a lansat încă o rachetă.

S-a spus că cea de-a doua rachetă a căzut pur și simplu de pe aripă - ceea ce sugerează că arma fie a funcționat defectuos, fie că lansarea a fost anulată, precizează BBC

Cum a relatat Ministerul Apărării din Marea Britanie incidentul

La trei săptămâni de la respectivul moment, guvernul britanic a confirmat că incidentul a avut loc, după ce o explicație a Ministerului rus al Apărării a spus că a fost vorba de o „defecțiune tehnică".

Secretarul apărării de atunci, Ben Wallace, a spus că a fost un „angajament potențial periculos (...) Nu considerăm că acest incident constituie o escaladare deliberată din partea rușilor, iar analiza noastră este de acord că s-a datorat unei defecțiuni".

Poziția SUA despre ce s-a întâmplat

O scurgere de informații secrete a dezvăluit că armata americană a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în termeni mai duri.

„Incidentul a fost mult mai grav decât a fost descris inițial și ar fi putut constitui un act de război", a relatat și New York Times.

Pilotul rus „care se fixase pe avionul britanic, a tras, dar racheta nu a fost lansată corect", relata același ziar, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării.

Un oficial american anonim din domeniul apărării a descris incidentul „ca fiind foarte, foarte înfricoșător", potrivit aceleiași publicații. 

Ca răspuns la scurgerea de informații, Ministerul britanic al Apărării a emis o altă declarație care a adăugat mai multă ceață decât claritate.

„O proporție semnificativă din conținutul acestor rapoarte [din documente] este falsă, manipulată sau ambele", a comentat Ministerul Apărării britanic.

Deși a fost cât pe ce să fie doborât, RAF a continuat să efectueze zboruri de supraveghere deasupra Mării Negre.

Ulterior acestui incident, zborurile de supraveghere ale RAF au fost escortate de avioane de vânătoare Typhoon înarmate cu rachete aer-aer.

Singurul aliat al NATO care efectuează misiuni cu echipaj deasupra Mării Negre este Marea Britanie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite