Guvernul olandez declară penurie de apă din cauza secetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul olandez a declarat penurie de apă din cauza secetei Foto Pixabay
Guvernul olandez a declarat penurie de apă din cauza secetei Foto Pixabay

Guvernul Ţărilor de Jos a declarat miercuri penurie de apă ca urmare a unei veri neobişnuit de secetoase şi în absenţa unor prognoze de ploaie pentru următoarele două săptămâni, informează Reuters.

Valuri brutale de caniculă au cuprins regiuni vaste din Europa şi Statele Unite luna trecută, ceea ce a dus la apeluri pentru eforturi suplimentare în vederea combaterii încălzirii globale, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, contribuie la o frecvenţă şi severitate mai mari a perioadelor caniculare.

Cum două treimi din populaţia olandeză trăieşte în regiuni aflate sub nivelul mării, perioadele de secetă pot deveni rapid o problemă acută în Ţările de Jos, ducând la acumularea de aluviuni în râuri şi la perturbarea traficului fluvial.  

''Vedem cum seceta continuă în Ţările de Jos de mai multe săptămâni din cauza evaporării chiar pe teritoriul ţării noastre, precum şi a debitelor scăzute din afara ţării'', a spus Michele Blom, din cadrul agenţiei pentru Lucrări Publice şi Managementul Apei, numit pentru a superviza un grup operativ pentru secetă. 

În prezent, barjele de pe cursul inferior al Rinului - o rută importantă pentru transportul cărbunelui de la Rotterdam în interiorul continentului către producătorii de oţel germani şi la producătorii de energie - operează la mai puţin de jumătate din capacitate. 

Ministerul olandez al Infrastructurii şi Transportului a precizat că, începând de marţi, debitul Rinului era de 850 de metri cubi pe secundă la Lobith, oraşul estic unde intră în Olanda ''excepţional de scăzut pentru această perioadă a anului''.

Nivelurile erau mai bune în Maas, cunoscut şi sub denumirea Meuse, care trece prin Franţa şi ajunge în Ţările de Jos.  

IJselmeer, un lac artificial de mari dimensiuni cu apă dulce din nordul ţării, care a fost excavat în Marea Nordului în secolul al XX-lea, este plin într-o proporţie rezonabilă şi poate furniza apă provinciei Groningen.

Cu toate acestea, nivelurile apei freatice s-au prăbuşit şi sunt ''foarte scăzute în regiuni din sud'', a mai precizat ministerul, ducând la înmulţirea algelor şi la moartea peştilor. 

Apa de băut nu este afectată. 

Autorităţile fac apel la cetăţeni să economisească apa în provinciile sudice Zeeland şi Limburg, cerându-le oamenilor să nu folosească ape de suprafaţă pentru irigaţii - o măsură care afectează fermierii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite