GREXIT Christine  Lagarde avertizează: FMI nu va mai finanţa Grecia dacă ratează plata de pe 30 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FMI nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie, a declarat directorul general al instituţiei, Christine Lagarde, relatează Bloomberg.

Lagarde a afirmat, într-un interviu acordat BBC, că referendumul programat pe 5 iulie va cere grecilor să analizeze propuneri ale creditorilor care nu mai sunt luate în considerare.

„Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este în derulare, dar programul de finanţare convenit cu Uniunea Europeană expiră pe 30 iunie. Cel puţin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri şi aranjamente care nu vor mai fi valide“, a explicat şefa Fondului.

Dacă Grecia nu va plăti FMI datoria de 1,7 miliarde de dolari scadentă pe 30 iunie nu va mai avea acces la finanţare până nu îşi achită datoriile, a explicat Lagarde, reiterând politica instituţiei financiare în domeniul arieratelor.

FMI nu va ajuta nici băncile elene, pentru necesarul imediat de lichidităţi, care va trebui acoperit de Banca Centrală Europeană şi Banca Greciei.

Grecia se află în pragul falimentului, iar negocierile dintre autorităţile de la Atena şi oficialii de la Atena au eşuat din cauza diferenţelor de opinie legate de reformele în domeniul pensiilor şi taxelor şi a credibilităţii planului elen de îndeplinire a ţintelor fiscale.

Negocierile ar putea fi reluate dacă votaţii greci îşi vor contrazice liderii şi vor dori să rămână în zona euro, a precizat Lagarde.

„Dacă răspunsul va fi da, vrem să rămânem în zona euro, vrem să facem parte din uniunea monetară, vrem să refacem economia, să fim sustenabili pe termen lung, atunci vom mai încerca“ a spus şefa FMI.

Parlamentul grec a aprobat duminică dimineaţă planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum, la 5 iulie, pe tema propunerilor de reforme ale creditorilor internaţionali ai Greciei, relatează BBC News Online.

Parlamentul grec a aprobat planul lui Tsipras de a organiza un referendum la 5 iulie

Premierul Tsipras, care se opune unor noi reduceri bugetare, a propus vineri seara organizarea referendumului şi le-a cerut alegătorilor greci să respingă pachetul de reforme propuse de creditori.

Moţiunea sa pentru convocarea referendumului a primit 178 de voturi din totalul de 300 de parlamentari.

Tsipras a declarat, chiar înaintea votului, că propunerile creditorilor reprezintă un „ultimatum jignitor“ şi a apreciat că respingerea pachetului prin referendum va consolida poziţia de negociere a Greciei.

Partenerii din zona euro au criticat anunţul lui Tsipras privind referendumul şi au respins încă de sâmbătă, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, cererea Greciei de prelungire a programului de ajutor dincolo de data-limită de 30 iunie.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul internaţional de finanţare de 240 de miliarde de euro care expiră pe 30 iunie. În lipsa fondurilor, statul elen riscă să nu plătească o datorie de 1,54 de miliarde de euro cătrre FMI, scadentă în aceeaşi zi.

Citeşte şi

Miniştrii de finanţe europeni vor în continuare Grecia în zona euro

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a asigurat sâmbătă că zona euro „va face tot ce se poate pentru a evita orice risc de propagare” a crizei greceşti, după ce a refuzat prelungirea programului de asistenţă financiară după data de 30 iunie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Grecia se îndreaptă spre faliment. Eurogrupul a respins extinderea programului de ajutor

Miniştrii de Finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă programul de ajutor financiar pentru Grecia după 30 iunie, aşa cum solicitase Atena, au declarat mai multe surse din cadrul negocierilor citate de AFP.

Grecii stau la cozi pentru a retrage bani din bancomate, companiile au probleme în a atrage fonduri după anunţul referendumului

Numeroşi cetăţeni greci au stat la cozi sâmbătă pentru a retrage bani de la bancomate, după ce premierul Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum la 5 iulie pe tema propunerilor creditorilor internaţionali. Companiile elene evită numele Greciei, când vor să vândă obligaţiuni pe pieţele internaţionale.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite