GREXIT Miniştrii de finanţe europeni vor în continuare Grecia în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO thetoc.gr
FOTO thetoc.gr

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a asigurat sâmbătă că zona euro „va face tot ce se poate pentru a evita orice risc de propagare” a crizei greceşti, după ce a refuzat prelungirea programului de asistenţă financiară după data de 30 iunie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Grecia se află în faţa imposibilităţii de returnare a 1,5 miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional pe 30 iunie şi a decis să organizeze un referendum cu privire la propunerile creditorilor săi, provocând astfel o ruptură a negocierilor. În acest context, Wolfgang Schauble a prezis ca Grecia va întâmpina „mari dificultăţi în următoarele zile”. 

Ministrul de Finanţe german a dat totuşi asigurări, ca mulţi alţi confraţi ai săi, că Grecia rămâne „membră a zonei euro”. „Destinul” Greciei este de a rămâne în zona euro, de unde „nici o ţară nu doreşte ieşirea sa”, a afirmat, de asemenea, ministrul francez de finanţe, Michel Sapin. Şi omologul lor Michael Noonan a precizat că „nu îi este teamă pentru euro”, după ce a anunţat că „Grecia este un membru cu drepturi depline al zonei euro”. Şeful finanţelor finlandeze, Alexander Stubb, a completat declaraţiile omologilor săi, spunândn că „înţelege dificultăţile cu care se confruntă grecii”, dar că nu este foarte neliniştit în legătură cu o propagare a crizei greceşti, deoarece ţările din zona euro sunt mult mai bine pregătite, decât acum câţiva ani, pentru a face faţă unei astfel de situaţii.

Zona euro „refuză o prelungire a programului de ajutor“ grec, au declarat surse apropiate discuţiilor, în urma reuniunii convocate de urgenţă şi la care au participat miniştrii de Finanţe din zona euro.

Grecia ceruse Eurogrupului să extindă cu câteva săptămâni planul de finanţare de care beneficia, pentru a convoca un referendum într-o săptămână, a declarat sâmbătă ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis. 

La sosirea la reuniunea Eurogrupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Yanis Varoufakis a declarat: „Le vom oferi ca, în aceste condiţii, să existe o extensie de câteva săptămâni, pentru a permite oamenilor să fie auziţi. Apoi ne-am angajat ca guvernul să facă tot ceea ce le spune alegătorii“ a adăugat Varoufakis.

Mulţi dintre miniştrii de Finanţe care au participat, sâmbătă, la Bruxelles la întalnirea crucială pentru soarta Greciei şi-au declarat indignarea faţă de anunţul din noaptea de vineri spre sâmbătă a premierului Alexis Tsipras care a spus că va organiza un referendum pentru acordul cu creditorii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite