Noul Papă, Jorge Bergoglio: de la salvatorul credinţei creştine la cel care poate influenţa geopolitica mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc I a fost ales aseară la Vatican
Papa Francisc I a fost ales aseară la Vatican

Bloggerii adevarul.ro au scris despre Papa Francisc I, fostul cardinal argentinian Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales aseară, la Vatican. Viaţa modestă a noului Papă, implicaţiile geopolitice pe care le aduce alegerea sa, dar şi faptul că este primul Papă non-european şi iezuit sunt câteva dintre aspectele pe care le-au dezbătut specialiştii pe blogurile adevarul.ro.

Un nou conducător la Vatican. Unele consecinţe geopolitice”.

Profesorul Marius Văcărelu anticipează cum va fi primit noul lider spiritual în America Latină, acolo unde liderii politici - actuali sau viitori - vor trebui să ţină cont de poziţiile exprimate de la Vatican, atât în mod direct, cât şi prin intermediul diplomaţiei acestuit stat. Primul test, spune el, va fi vizibil în alegerile prezidenţiale din Venezuela, după moartea lui Hugo Chavez. De asemenea, Brazilia nu va mai fi principala voce a zonei, iar britanicii nu vor fi foarte încântaţi de numirea lui Jorge Bergoglio. 

Marius Văcărelu vorbeşte şi despre influenţa Papei Francisc I în fostul spaţiu sovietic, dar şi în cel musulman, unde „poziţia creştinilor se înrăutăţeşte din ce în ce mai mult”.

„Pe continentul european, un latin va fi apreciat mai mult în peninsula Iberică - în ambele state, în Italia şi într-o anumită măsură, în Polonia. Este prima dată după 35 de ani când la conducerea catolicilor nu este un ne-italian - deci, ne-latin - iar aceasta va fi mai puţin apreciat în unele ţări europene cu spirit mai pragmatic.” Text integral pe blogul lui Marius Văcărelu.  

Jurnalistul ”timpurile umilinţei şi spiritualităţii”.

Iezuitul Papa Francisc I este cel care, „în 2001, s-a dus la spitalul Muniz din Buenos Aires pentru a spăla şi săruta, în semn de umilinţă, picioarele a 12 pacienţi bolnavi de SIDA,  reamintind faptul că “societatea uită mult prea adesea de bolnavi şi săraci…iar sărăcia este o încălcare a drepturilor omului”.

Este foarte posibil ca noul Papă, spre deosebire de predecesorul său, să reia marile teme privind înnoirea bisericii, aşa cum au fost prefigurate în documentele Vatican II, este aşteptat să întărească dimensiunea dialogului ecumenic în termenii pe care-i conturase pontifictul strălucit al Papei Ioan Paul al II-lea şi apoi cel al Papei Benedict, scrie Unteanu pe blogul său. 

Preotul Marcel Răduţ Selişteîi face portretul Papei Francisc I, văzut şi de el ca un posibil salvator al Catolicismului şi al credinţei, în general, în contextul în care scandalurile la adresa bisericii se inflamează tot mai tare, iar societatea contemporană se transformă  „într-o societate globală întemeiată pe valori din care multe sunt necreştine, chiar anti-creştine.”

Un Papă smerit, iubitor de săraci, opozant al capitalismului neoliberal şi globalizator, un Papă cu simţul loialităţii faţă de Învăţătura lui Hristos prin aplicarea necesarei Imitatio Christi - imitarea / urmarea lui Hristsos - este expresia luptei Bisericii împotriva ispitelor lumii acesteia. Text integral pe blogul lui Marcel Selişte. 

De asemenea, Diana Mandache, istoric specializat în studiul regalităţii europene, a urmărit alegerea noului Papă după doar 12 zile, primul Papă din America Latină, care şi-a luat numele de Francisc I.

După 1829 a fost primul conclav întrunit în postul Paştelui, care în a doua zi de reuniune a votat alegerea celui de-al 266-lea Pontif.

TOATE ŞTIRILE DESPRE ALEGEREA NOULUI PAPĂ, CARDINALUL ARGENTINIAN JORGE BERGOGLIO

De ce a fost ales argentinianul Jorge Mario Bergoglio noul Papă

Nu se regăsea pe lista scurtă a cardinalilor consideraţi favoriţi în lupta pentru Sfântul Scaun şi nici măcar pe lista lungă a caselor de pariuri. Alegerea sa este surprinzătoare: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice - cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican

Jorge Bergoglio, o figură controversată în ţara sa: „Istoria îl condamnă“

Jorge Bergoglio, primul Papă argentinian, este un conservator cunoscut pentru abilităţile sale de negociere, dar şi pentru faptul că este oricând dispus să se opună intereselor celor puternici. Cu toate acestea, noul Suveran Pontif a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina.

Primul Papă care alege numele Francisc. Care este semnificaţia

Printre primele cuvinte rostite miercuri seară de la balconul Bazilicii Sfântului Petru, atunci când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost anunţat drept următorul Papă, Francisc I, s-a regăsit şi o referire la „săracul din Assisi”, sfântul catolic în onoarea căruia noul Suveran Pontif şi-a ales numele.

VIDEO Papa Francisc: primele gesturi ale lui Jorge Bergoglio care au uimit lumea

Primele gesturi ale lui Jorge Mario Bergoglio, noul Papă, denotă viaţa modestă pe care acesta a dus-o în ultima jumătate de secol. Spre deosebire de ceilalţi suverani pontifi, Papa Francisc, îmbrăcat doar într-o sutană albă, a cerut mai întâi binecuvântarea mulţimii şi a ţinut să se roage pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea.

Prima ieşire publică a noului Papă. Ce a făcut Jorge Bergoglio în prima zi de pontificat

Aşa cum anunţase miercuri seară, noul Papă, Jorge Bergoglio, a vizitat dis-de-dimineaţă Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma, pentru o rugăciune privată. Papa Francisc a refuzat orice dialog cu presă, încercând să se ferească de ochii lumii, aşa cum obişnuieşte de zeci de ani de zile.

Fumul negru din jurul noului Papă: Francisc a fost dat în judecată pentru implicarea în răpirea şi torturarea a doi preoţi iezuiţi

Jorge Mario Bergoglio, ales noul Papă la Vatican, a fost dat în judecată în 2005 de către un avocat activist pentru drepturile omului. Papa Francisc a fost acuzat că este responsabil pentru răpirea şi torturarea a doi preoţi iezuiţi de către agenţii dictaturii militare din Argentina, în anii 1970. 

Cine sunt iezuiţii, ordinul din care face parte noul Papă, Jorge Bergoglio?

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, este primul suveran pontif ales din rândul iezuiţilor, un ordin religios al Bisericii Catolice care şi-a dedicat existenţa propovăduirii catolicismului pe noile continente şi încurajării educaţiei şi justiţiei sociale în lume. Apropiaţii spun că Papa Francisc, aşa cum se va numi noul Papă Jorge Mario Bergoglio, este cunoscut pentru caracterul său umil şi iubirea faţă de categoriile sociale defavorizate.

Activitatea Suveranului Pontif  nu va fi afectată de faptul că şi-a pierdut un plămân

Noul Papă şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii în adolescenţă, însă experţii medicali afirmă că acesta nu a limitat cel mai probabil energia şi acţiunile pontifului în vârstă de 76 de ani şi nu ar trebui sã îi facă probleme pe viitor.

INFOGRAFIE Marii perdanţi în lupta pentru Vatican

Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales miercuri seară noul Papă, nu se număra printre cardinalii consideraţi favoriţi în cursa pentru Sfântul Scaun. Nu se ştie încă numele celui de-al doilea clasat, însă noul Suveran Pontif a avut contracandidaţi puternici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite