Germania obligă băncile să deschidă conturi refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi în Berlin FOTO AFP
Imigranţi în Berlin FOTO AFP

Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege care le va facilita refugiaţilor să-şi deschidă mai uşor conturi bancare, un pas foarte important pentru integrarea lor în societate, transmite Reuters.

Conform proiectului de act normativ, care mai trebuie aprobat de Bundestag, toate băncile care operează conturi curente vor fi obligate să ofere aceste servicii unui grup mai larg de consumatori.

Textul prevede că orice persoană va avea dreptul de acces la servicii bancare de bază, inclusiv oamenii fără adăpost şi cei care cad sub protecţia Convenţiei de la Geneva privind refugiaţii.

Aceasta înseamnă că migranţii vor putea să-şi deschidă conturi la orice bancă, pentru a efectua depuneri şi retrageri de numerar, realiza transferuri bancare, debite directe sau plăţi cu cardul. 

Autorităţile germane se aşteaptă în acest an la sosirea a 800.000-1.000.000 de oameni, mulţi proveniţi din zone de război din Orientul Mijlociu şi Africa, dar nu toţi vor obţine drept de azil.

Acordarea accesului la conturi bancare este considerată un prim pas esenţial pentru susţinerea integrării lor în societate.

"Cei care nu au conturi bancare nu au perspective bune pe piaţa muncii. Căutarea unui apartament este şi ea o problemă pentru mulţi dintre cei care nu au conturi", a spus ministrul Justiţiei, Heiko Maas.

Comisia Europeană anticipează că numărul persoanelor fără conturi bancare din Germania va creşte, ca urmare a venirii refugiaţilor.

Până acum, numai câteva bănci de economii au acceptat refugiaţi drept clienţi. Solicitanţii de azil au fost deseori refuzaţi de banci, din cauza faptului că nu au o adresă fixă sau nu deţin documentele necesare.

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar, Bafin, a anunţat în septembrie că va permite băncilor să extindă tipul de acte acceptate, cum ar fi documentele emise de autorităţile de imigraţie.

Proiectul de lege mai obligă băncile să fie mai transparente în privinţa comisioanelor şi să simplifice schimbarea conturilor bancare de către clienţi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite