Franţa: Coaliţia de guvernământ primeşte 35,5% din voturi după numărarea a 60% din buletinele de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images /  Coaliţia de guvernământ a preşedintelui Macron a pierdut majoritatea în camera inferioară a pralamentului francez
Foto: Getty Images /  Coaliţia de guvernământ a preşedintelui Macron a pierdut majoritatea în camera inferioară a pralamentului francez

Primele date ale Ministerului Afacerilor Interne dn Franţa arată că Blocul de guvernământ „Împreună!” primeşte 35,5% din voturi după numărarea a 60% din buletinele de vot la alegerile parlamentare, ar blocul de opoziţie de stânga - 26%.

La alegerile parlamentare din Franţa blocul de guvernământ „Împreună!”, primeşte 35,5% din voturi după numărarea a 60% din buletinele de vot, iar coaliţia de opoziţie de stânga - 26%. Reezultatele sunt oferite de Ministerului Afacerilor Interne al ţării,datele fiind publicate duminică pe site-ul ministerului.

Conform aceleiaşi numărători, Asociaţia Naţională al lui Marine Le Pen primeşte 22,21% din voturi, în timp ce Partidul Republican de dreapta primeşte 8,5%.

Premierul francez Elisabeth Born a câştigat turul doi al alegerilor parlamentare din circumscripţia sa din departamentul Calvados, potrivit datelor preliminare oferite de Ministerul de Interne al ţării, după ce s-au numărat peste 96% din voturi. Astfel, şefa guvernului îşi păstrează locul în fruntea cabinetului, după ce a îndeplinit regula nescrisă a politicii franceze: ca orice membru al guvernului care participă la alegerile parlamentare trebuie să demisioneze în caz de înfrângere. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a avertizat pe miniştri şi secretari de stat despre acest lucru înainte de începerea campaniei electorale.

Preşedintele Adunării Naţionale Franceze, Richard Ferrand, a pierdut în turul doi al alegerilor parlamentare şi va demisiona, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne pe baza numărării a 98% din buletinele de vot în circumscripţia departamentului de Finistère, unde a acesta a candidat. Astfel, Ferrand obţine 49,13% din voturi, în timp ce principala sa rivală Melanie Tomin din alianţa de stânga „Uniunea Ecologică şi Socială a Poporului Nou” primeşte 50,87%. Raportul de voturi s-ar putea încă schimba uşor, dar Ferrand, care reprezintă partidul de guvernământ, a recunoscut deja înfrângerea.

Ministrul francez al Sănătăţii, Brigitte Bourguignon, a pierdut în turul doi al alegerilor parlamentare şi va trebui acum să demisioneze. Potrivit datelor preliminare, după procesarea 100% din buletinele de vot în circumscripţia ei, Bourguignon a câştigat 49,94% din voturi, în timp ce principala ei rivală din partidul de dreapta Raliul Naţional a primit 50,06%.

Oficial, ministrul nu a comentat încă rezultatele numărării voturilor şi faptul că mai puţin de 0,1 puncte procentuale o desparte de concurenta ei. Totuşi, Agenţia France-Presse, citând surse apropiate lui Bourguignon, susţine şi că ministrul a fost învins şi va trebui să părăsească guvernul.

Despre alegerile pentru Adunarea Naţională
Alegerile pentru Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului) au fost organizate în regim majoritar în 577 de circumscripţii uninominale. În turul doi au concurat pentru mandate 1.148 de candidaţi: 655 bărbaţi şi 493 femei.

La alegeri au participat peste jumătate dintre membrii Cabinetului, reînnoiţi după alegerea preşedintelui Emmanuel Macron pentru un al doilea mandat în aprilie: 14 miniştri şi premierul Elisabeth Born. Înainte de începerea campaniei electorale, Macron a avertizat că învinşii din circumscripţiile lor nu vor putea rămâne în guvern.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite