Valul de aer fierbinte care a sufocat Europa de Vest înaintează spre estul continentului. Temperaturi de peste 35 de grade aşteptate şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Val de caniculă în Franţa - participanţii la un festival de muzică au fost stropiţi cu apă ca să se răcorească FOTO Profimedia
Val de caniculă în Franţa - participanţii la un festival de muzică au fost stropiţi cu apă ca să se răcorească FOTO Profimedia

Mai multe regiuni din Europa Occidentală sunt afectate în continuare de un val de aer fierbinte venit din Africa. Agenţia meteorologică din Franţa a comunicat că temperaturile ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în anumite zone, depăşind cu mult cele mai mari valori înregistrate vreodată în luna iunie. Un val de caniculă va lovi de săptămâna viitoare România, Grecia şi Bulgaria, avertizează meteorologii.

Valul de caniculă care pârjoleşte vestul Europei vine şi peste România de săptămâna viitoare, când sunt aşteptate temperaturi care să depăşească 35 de grade.

În unele regiuni din nord-estul Spaniei, temperaturile au ajuns la valori similare, iar acolo au fost emise alerte de tip „cod roşu”.

Episodul de caniculă, care afectează şi Franţa şi Italia, ar urma să se încheie duminică, graţie unei mase de aer mai rece venită din vest, potrivit AEMET.

Spania, care a înregistrat în acest an cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, potrivit agenţiei sale naţionale de meteorologie, a traversat deja patru episoade de temperaturi ridicate extreme în ultimele 10 luni, inclusiv valul actual de căldură. În plus, pompierii din Spania au continuat sâmbătă, ultima zi a caniculei, să lupte împotriva mai multor incendii din toată ţara, dintre care unul a devastat aproape 20.000 de hectare de teren, în timp ce temperaturile au atins vârful la 43 de grade. Unsprezece sate cu câteva sute de oameni au fost evacuate din cauza ameninţării flăcărilor, ceea ce a dus la închiderea unui drum naţional şi a unei linii de tren de mare viteză între Madrid şi regiunea Galiţiei (nord-vest).

Incendiu in Spania FOTO Profimedia

FOTO Profimedia 

În Franţa cea mai timpurie caniculă din istorie în Hexagon, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi zeci de departamente plasate sub cod portocaliu. În alte regiuni a fost instituit chiar codul roşu, ceea ce a însemnat şi anularea mai multor evenimente sportive şi culturale. Sâmbătă, căldura a crescut în sud-vest, "aproape de 42°/43°C" au fost măsurate local în sudul Aquitaniei, potrivit Météo France. "Recordurile absolute de temperatură au fost doborâte", în special 42,9°C în Biarritz, sau cu 2,3°C mai mult decât recordul anterior datând din 2003.    

Participanţii de la festivalul de muzică Hellfest au fost stropiţi cu apă, cu ajutorul furtunelor şi a unor vaporizatoare uriaşe amplasate în faţa scenei.

Val de caldura in Franţa - participanţii la un festival de muzică au fost stropiţi cu apă ca să se răcorească FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

În afara Spaniei, Marea Britanie, Franţa şi Belgia au parte şi ele de temperaturi neobişnuit de ridicate. În Regatul Unit, de exemplu, serviciul de sănătate s-a pregătit pentru o creştere a numărului de pacienţi.

Valul de căldură provoacă probleme şi în Belgia, unde temperaturile de 35 de grade Celsius au dus la instituirea codului portocaliu în mai multe regiuni, iar la Berlin, în Germania, pompierii au fost scoşi ca să răcorească străzile oraşului cu jeturi de apă.

Căldura extremă care predomină în prezent în Spania şi Franţa ilustrează multiplicarea valurilor de caniculă în Europa, o consecinţă directă a încălzirii globale, relatează vineri AFP. Emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi frecvenţa valurilor de caniculă, potrivit oamenilor de ştiinţă.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite