Fostul premier portughez Jose Socrates a fost plasat în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost reţinut vineri pe aeroportul din Lisabona, fostul prim-ministru portughez Jose Socrates a fost plasat luni seară în arest preventiv, a anunţat avocatul său, potrivit AFP.

În vârstă de 57 de ani, fostul şef al guvernului socialist este cercetat într-un dosar de fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie.

Decizia de arestare preventivă a judecătorilor a fost caracterizată de avocatul lui Jose Socrates ca fiind nedreaptă şi nejustificată, acesta arătându-şi intenţia de a face recurs.

Deşi numele său a fost menţionat în mai multe scandaluri, arestarea fostului premier a provocat o undă de şoc în Portugalia, în condiţiile în care un alt scandal de corupţie, legat de atribuirea unor vize preferenţiale investitorilor străini, a fost în atenţia opiniei publice portugheze.

Procurorii îl acuză pe Jose Socrates că nu îşi poate justifica sumele de bani pe care le are în conturi, după ce au fost înregistrate mai multe operaţiuni bancare suspecte. Una dintre băncile publice portugheze, Caixa Geral de Depositos, a anunţat recent autorităţile cu privire la sumele mari de bani transferate în conturile fostului prim-ministru.

În acest dosar au mai fost arestaţi un om de afaceri, Carlos Santos Silva, un avocat al fostului premier spaniol, precum şi şoferul personal al lui Jose Socrates. Oamenii legii au desfăşurat recent mai multe percheziţii la firmele şi la locuinţa fostului prim-ministru.

În luna iulie, Jose Socrates, care a condus ţara între 2005 şi 2011, spunea în faţa jurnaliştilor că toată averea sa a fost cumulată în urma muncii desfăşurate. „Nu am bunuri sau conturi în alte ţări. Tot ceea ce am este datorită muncii mele”, spunea fostul premier portughez.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite