Fostul premier ceh Andrej Babis a fost pus sub acuzare pentru fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Parchetul din Cehia a anunţat, luni, că l-a pus sub acuzare pe  fostul premier Andrej Babis într-un dosar de fraudă cu subvenţii europene privind proprietatea sa agricolă, relatează AFP.

Poliţia cehă susţine că, în 2007, Andrej Babis, numărul cinci pe lista celor mai bogaţi cehi, şi-a scos ferma „Cuib de barză” din holdingul Agrofert (industrie alimentară, chimie şi media) pentru a obţine o subvenţie europeană de două milioane de euro rezervată IMM-urilor, conform Agerpres

Miliardarul de 67 de ani, care prezidează mişcarea populistă ANO, a negat comiterea vreunei ilegalităţi, considerând că acuzaţiile la adresa sa au un motiv politic. 

„Procurorul Republicii (...) a inculpat două persoane în dosarul numit de media «afacerea Cuibul de barză»”, a declarat Ales Cimbala, purtător de cuvânt al parchetului de la Praga, într-un comunicat. El a adăugat că unul dintre suspecţi „a comis delictul de fraudă la subvenţii şi de atingere la interesele financiare ale Uniunii Europene”, în timp ce celălalt i-a fost complice. 

Omul de afaceri a trebuit să renunţe la putere, anul trecut, după ce alegerile legislative au fost câştigate de o coaliţie de centru-dreapta formată din cinci partide condusă de actualul prim-ministru Petr Fiala. 

El a devenit deputat, dar Parlamentul i-a ridicat imunitatea la începutul lunii martie, pentru a permite inculparea sa. 

Poliţia a mai vrut să-l pună sub acuzare în 2019, dar un procuror a considerat acuzaţiile nefondate şi l-a disculpat pe Babis la momentul respectiv. 

Procurorul general a găsit totuşi probleme cu această decizie şi a redeschis, mai târziu, în acelaşi an, ancheta împotriva miliardarului şi a asistentei sale, Jana Mayerova.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite