Forbes: Celebrele drone americane MQ-9 Reaper ar putea intra in luptă în Ucraina. Cum funcţionează aeronavele care ar putea schimba soarta războiului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronă MQ-9 Reaper dotată cu tot armamentul necesar pentru misiunile de luptă FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Ferguson
Dronă MQ-9 Reaper dotată cu tot armamentul necesar pentru misiunile de luptă FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Ferguson

Săptămâna trecută, o delegaţie ucraineană s-a întâlnit la Washington cu reprezentanţi ai General Atomics, care produce drone MQ-9 Reaper, relatează Forbes.

Cu sprijinul guvernului SUA, aceste drone ar putea ajunge în mâinile piloţilor militari ucraineni în câteva zile, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, K. Mark Brinkley.

MQ-9 Reaper este un UAV modular de recunoaştere şi atac al Armatei SUA. Echipat cu un motor turbopropulsor, care permite viteze de peste 400 km/h. Drona poate transporta până la 4 rachete aer-sol, 4 rachete Hellfire şi două bombe Mark 82 ghidate cu laser. 

Experţii cred că MQ-9 este capabil să schimbe radical cursul războiului dintre Ucraina şi ocupanţii ruşi. Are o rază de acţiune mai mare de la bază decât drona turcească „Bayraktar”. Datorită acestei calităţi, drona americană poate fi angajată la o distanţă suficient de mare de linia frontului.

Raza MQ-9A este unul dintre avantajele sale semnificative: această dronă grea este capabilă să lovească ţinte militare chiar în Rusia, până la Moscova, notează publicaţia. O astfel de dronă a fost folosită pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.

Acest tip de dronă este pilotat de la sol de un echipaj format din doi operatori, are o autonomie de 14 ore, o viteză maximă sub 500 de kilometri pe oră şi o rază de acţiune de 1.850 de kilometri. 

Are două radare, din care unul specializat pentru mediul marin, şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. 

Deşi operarea acestor drone necesită o pregătire atentă, General Atomics este încrezător că poate antrena rapid armata ucraineană.

Armata americană analizează şi posibilitatea de a antrena ucrainenii să folosească cu drone Switchblade.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite