Final de campanie electorală în Spania. Spaniolii doresc o reînnoire profundă a sistemului politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaniolii se pregătesc pentru alegerile generale de mâine, al căror rezultat este mai nesigur ca oricând în cei peste 30 de ani de alternanţă politică în Spania. Potrivit sondajelor, partidul premierului conservator Mariano Rajoy ar urma să câştige alegerile, dar nu va mai reuşi să formeze un guvern majoritar.

Şefii celor mai mari formaţiuni politice din Spania au făcut campanie până în ultima secundă, cu scopul de a-i atrage pe numeroşii alegători încă nehotărâţi. Aproximativ 34,5 milioane de spanioli sunt chemaţi la urne, mâine, să aleagă 350 de reprezentanţi în Congresul Deputaţilor (Camera inferioară a Parlamentului spaniol) şi 208 în Senat. Alţi 51 de senatori sunt desemnaţi de comunităţile autonome, după reînnoirea parlamentelor lor. „Acum patru ani, rezultatul era cunoscut cu un an înainte. Cu toate acestea, cu două zile înainte de scrutin, un alegător din patru era nehotărât“, spune directorul adjunct al institutului de sondaje Metroscopia, Jose Pablo Ferrandiz.

Conservatorii şi social-democraţii, în declin

În 2011, Partidul Popular (PP - conservator, de centru-dreapta) al lui Mariano Rajoy a câştigat clar alegerile generale, cu 45% din voturi, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE - social-democrat, de centru-stânga ), condus pe atunci de Alfredo Perez Rubalcaba, suferind cea mai gravă înfrângere din istoria sa după trei ani de criză soldaţi cu cinci milioane de şomeri.

În 2015, situaţia nu pare să se fi schimbat. PP, care timp de patru ani a avut parte de o majoritate confortabilă de 186 de mandate în Congresul Deputaţilor, ar putea să nu depăşească pragul de 30% şi să fie obligat să formeze un guvern minoritar. PSOE, care a obţinut 110 mandate la alegerile din 2011, ar urma să-şi continue declinul, potrivit sondajelor. La fel ca PP, acest partid plăteşte scump pentru politica de austeritate implementată în perioada 2009-2011 şi acuzele de corupţie, relatează AFP.

„Noi nu putem accepta Spania neagră pe care unii vor să o avanseze, este o minciună“, s-a apărat vineri seara, la Valencia (est), premierul spaniol. Mariano Rajoy, în vârstă de 60 de ani, şi-a axat campania pe revenirea economică a ţării sale, mizând deja pe o creştere de 3,3% a PIB-ului în 2015. Liderul conservatorilor spanioli a parcurs 12 mii de kilometri şi a vizitat 19 provincii, încercând astfel să se apropie de oameni, chiar cu preţul încasării unui pumn în faţă din partea unui minor de 17 ani. Însă şeful Guvernului de la Madrid nu a renunţat la „seriozitatea“ sa, care atrage, se pare, majoritatea celor 10,9 milioane de alegători cu vârste de peste 60 de ani.

PP este urmat îndeaproape de Ciudadanos („Cetăţenii“, de centru-dreapta), un partid fondat în 2006 şi lansat la nivel naţional în 2014 de Albert Rivera, în vârstă de 36 de ani. Partidul de centru-dreapta - constituţionalist, progresist şi liberal - este preferat de angajaţii tineri, atraşi de promisiunile de aplicare a unor reforme profunde în domeniile educaţiei şi muncii. „Au mai rămas doar 48 de ore până la începutul unei noi etape politice în Spania!“, s-a entuziasmat Rivera în faţa a peste o  mie de susţinători de-ai săi adunaţi într-o piaţă din centrul istoric al Madridului.

Potrivit ultimelor sondaje, un alt partid recent apărut, Podemos („Putem“, de centru-stânga), ar urma să obţină un rezultat bun şi să întreacă pe eşichierul politic de stânga PSOE. Podemos a reuşit să se redreseze începând de la începutul toamnei acestui an, după ce liderul său, Pablo Iglesias, în vârstă de 37 de ani, şi-a moderat tonul, promiţând măsuri pentru cei 20% la sută din populaţia activă afectaţi de lipsa locurilor de muncă. „Nu este exclus ca Podemos să depăşească în privinţa numărului de voturi“ PSOE, estimează Jose Pablo Ferrandiz.

„PSOE stă în picioare şi este pregătit să guverneze“, dă asigurări Pedro Sanchez (43 de ani), liderul formaţiunii politice social-democrate, citat de AFP.

Sfârşitul bipartidismului?

În opinia lui Jose Maria Toharia, directorul Metroscopia, alegerile generale de mâine din Spania pot duce la sfârşitul bipartidismului în Spania.

„Spanioli doresc o reînnoire profundă a sistemului politic, care să permită aprofundarea democraţiei prin lărgirea participării. Ei nu mai vor un monolog al partidului care, pentru că a obţinut majoritatea absolută, deţine toată puterea, în timp ce opoziţia trebuie să se resemneze să rămână un spectator care să se limiteze la proteste“, spune el, intervievat de AFP.

„Bipartidismul a fost afectat grav de criza economică. Unele pături sociale au sărăcit enorm, în timp ce inegalităţile s-au adâncit din nou. Ori, nici dreapta conservatoare, reprezentată de Partidul Popular, la putere, nici Partidul Socialist nu au reacţionat la timp. (Aceste partide) nu au ştiut cum să răspundă la solicitările de reforme economice şi de creare a unui sistem politic mai deschis şi mai flexibil. Erorile (acestor partide) au deschis uşa pentru două formaţiuni (politice) noi conduse de tânăra generaţie, şi anume pentru Ciudadanos al lui Albert Rivera, de centru-dreapta, şi Podemos al lui Pablo Iglesias, care a început ca o mişcare antisistem, după care s-a transformat într-un partid clasic de stânga ce încearcă să ia locul socialiştilor“, apreciază analistul spaniol.

Potrivit unui sondaj efectuat în perioada 27 noiembrie - 9 decembrie de DYM pentru El Confidencial, PP ar urma să câştige alegerile cu 26,7% din voturi, urmat de Ciudadanos, creditat cu 23,2%, Podemos (19,1%), PSOE (17%) şi Izquierda Unita („Stânga Unită“, de stânga), cu 6,3%, un partid condus de veteranul Cayo Lara, în vârstă de 63 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite