Extinderea UE: Ungaria acuză unele ţări de „ipocrizie“ în cazul Albaniei şi Macedoniei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto FOTO Arhivă
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto FOTO Arhivă

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a criticat dur decizia neînceperii negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord, acuzând că este „ipocrită“ şi „extrem de dăunătoare“.

Aflat joi în vizită la Tirana, Peter Szijjarto şi-a exprimat sprijinul pentru aderarea Albaniei la UE şi furia faţă de decizia unor ţări din blocul comunitar de a nu da curs acestui proces.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, abordarea acestor ţări este „ipocrită“ şi „extrem de dăunătoare“.

În acest context, Szijjarto a subliniat că guvernul pe care îl reprezintă îşi doreşte portofoliul Extinderii în viitoarea Comisie Europeană. „Ar fi o cale de a garanta relansarea procesului de extindere“, a subliniat el, citat de MTI.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a opus categoric săptămâna trecută începerii negocierilor de aderare cu Tirana şi Skopje, cerând în primă fază ca UE să-şi facă ordine în propria „curte“ şi o „reformă profundă“ a procesului de extindere. Macron este susţinut în acest demers de Danemarca şi Olanda.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a denunţat această deciziei, apreciind că este „o greşeală istorică“.

În urma refuzului Parisului, premierul nord-macedonean Zoran Zaev a cerut organizarea de alegeri anticipate. Zaev îşi motivează demisia prin faptul că aderarea ţării sale la UE era una dintre priorităţile mandatului său. În opinia premierului de la Skopje, refuzul deschiderii negocierilor de aderare reprezintă drept o „mare nedreptate“ făcută Macedoniei de Nord şi „o mare greşeală istorică“ pentru Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite