Statele din Uniunea Europeană vor discuta noi sancţiuni împotriva Rusiei, după moartea lui Navalnîi

0
Publicat:

Statele membre ale Uniunii Europene sunt aşteptate să discute noi sancţiuni împotriva Moscovei pentru moartea de săptămâna trecută a lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Uniunea europeană FOTO: Profimedia
Uniunea europeană FOTO: Profimedia

"Trebuie să trimitem un mesaj de sprijin opoziţiei ruse. Aşadar, pe ambele fronturi, cel politic şi cel militar, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina şi poporul rus care doreşte să trăiască în libertate", a spus şeful diplomaţiei UE, potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat speranţa, luni, la Bruxelles, că Uniunea Europeană va decide în curând cu privire la un al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, adăugând că acesta va lua în considerare moartea lui Aleksei Navalnîi.

Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, se alătură luni reuniunii miniştrilor de externe din UE de la Bruxelles.

"Miniştrii din UE vor trimite un puternic mesaj de susţinere luptătorilor pentru libertate din Rusia şi vor onora memoria lui Aleksei Navalnîi", a scris Borrell duminică pe platforma socială X, anunţând prezenţa Iuliei Navalnaia la reuniunea de la Bruxelles.

Iulia Navalnaia, care nu şi-a mai văzut de doi ani soţul, a declarat că ea îl consideră pe preşedintele rus Vladimir Putin "personal responsabil" de moartea lui Aleksei Navalnîi şi a îndemnat comunitatea internaţională să se unească pentru a învinge "acest regim terifiant".

Aleksei Navalnîi era cel mai marcant reprezentant al opoziţiei în Rusia, unde se bucura de mare popularitate pentru că denunţase în repetate rânduri corupţia regimului Putin.

În 2020, Iulia Navalnaia a reuşit să-l scoată pe soţul său din Rusia în timp ce el se afla în comă în Siberia, victimă a unei otrăviri. Ea s-a aflat alături de Aleksei Navalnîi atunci când el s-a întors din Germania în Rusia, unde a fost arestat.

La rândul său, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a spus că Uniunea Europeană trebuie "cel puţin să-şi înăsprească" sancţiunile împotriva Rusiei după moartea în închisoare a principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, considerând că "jumătăţile de măsură" nu sunt suficiente pentru a-l opri pe preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

"Dacă Ucraina cade, tuturor le este foarte clar: noi vom urma la rând. Putin nu are nicio intenţie să se oprească, el nu se poate opri", a declarat Landsbergis înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles, unde li se va alătura şi văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia.

Navalnîi (47 de ani), cel mai redutabil opozant al lui Vladimir Putin, a decedat oficial vineri în colonia penitenciară "Lupul polar" din regiunea arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

Cauzele morţii sale nu sunt cunoscute. Iniţial, media de propagandă ruse, precum Russia Today şi numeroase canale de Telegram, au invocat drept cauză a morţii un cheag de sânge.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite